Η Διαιτολόγος Δήμητρα Αναγνώστου-Παπαευσταθίου για τη νηστεία

Η Διαιτολόγος Δήμητρα Αναγνώστου-Παπαευσταθίου αναλύει στα ραδιοφωνικές συχνότητες την Τρικάλων τη Νηστεία ως μονοπάτι αποτοξίνωσης, υγείας και πνευματικής ανάτασης για την Περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής πριν από το Πάσχα 

Στο μικρόφωνο των γνωστών ραδιοφώνων της πόλης των Τρικάλων, “Ράδιο Ζυγός” με τον δημοσιογράφο Χρήστο Κοντό και “Ραδιοφωνική Λέσχη” με τον δημοσιογράφο Χριστόφορο Παπαθανασίου, φιλοξενήθηκε η Γνωστή Διαιτολόγος Δήμητρα Αναγνώστου-Παπαευσταθίου, σε δύο εκπομπές που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους ακροατές.

Με λόγο κατανοητό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και ανθρώπινο, η Δήμητρα Αναγνώστου-Παπαευσταθίου μίλησε για την νηστεία της Σαρακοστής και τη θεραπευτική της διάσταση, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες σε όσους θέλουν να συνδυάσουν την πνευματική κάθαρση με την σωματική ευεξία και αποτοξίνωση.

Η ίδια, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Η νηστεία, όπως τη γνωρίζουμε κυρίως μέσα από την ορθόδοξη παράδοση, είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης (όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά) και η στροφή σε πιο φυτικής προέλευσης διατροφή. η νηστεία μπορεί να είναι υγιεινή, καθώς συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στη ρύθμιση του βάρους και στην καλύτερη πέψη. Ωστόσο, χρειάζεται σωστός σχεδιασμός για να αποφευχθούν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

 «Η νηστεία δεν είναι απλά μια αποχή από τροφές ζωικής προέλευσης. Είναι μια ευκαιρία για τον οργανισμό να “ξεκουραστεί”, να καθαρίσει από τοξίνες και να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια διατροφή βασισμένη σε φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και θαλασσινά, προσφέρει πολύτιμες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.»

«Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και στη μετανηστευτική διατροφή. Η απότομη κατανάλωση λιπαρών και βαριών φαγητών τη μέρα του Πάσχα μπορεί να επιβαρύνει έντονα τον οργανισμό. Συστήνεται η σταδιακή επανένταξη τροφών και η συνέχιση ενός ισορροπημένου μοντέλου διατροφής.»

Πρακτικές Συμβουλές για Ισορροπημένη και Υγιεινή Διατροφή στη Νηστεία

Εξασφαλίστε επαρκή πρωτεΐνη

Επειδή η νηστεία αποκλείει το κρέας και τα γαλακτοκομικά, αντικαταστήστε τα με φυτικές πηγές πρωτεΐνης:

  • Όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια, αρακάς)
  • Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια)
  • Σπόροι (λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, chia)
  • Θαλασσινά (γαρίδες, καλαμάρια, χταπόδι)
  • Σόγια και προϊόντα της (τόφου, γάλα σόγιας) όχι επεξεργασμενα

Καλύψτε τις ανάγκες σε σίδηρο

Ο φυτικός σίδηρος δεν απορροφάται το ίδιο καλά με τον ζωικό, γι’ αυτό συνδυάστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με βιταμίνη C:

  • Τροφές με σίδηρο: φακές, σπανάκι, ξηροί καρποί, μαύρη σοκολάτα, ταχίνι
  • Πηγές βιταμίνης C: πορτοκάλια, πιπεριές, ακτινίδια, ντομάτες
  • Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού μαζί με πηγές σιδήρου,γιατί μειώνουν την απορρόφηση του

Προσοχή στα Ωμέγα-3 λιπαρά

Αντί για ψάρια, καταναλώστε:

  • Λιναρόσπορο
  • Καρύδια
  • Σπόρους chia

Διατηρήστε την ενέργειά σας με σύνθετους υδατάνθρακες

Αποφύγετε τα απλά σάκχαρα (π.χ. λευκή ζάχαρη) και προτιμήστε:

  • Προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι)
  • Πατάτες
  • Βρώμη(Δημητριακα)
  • Όσπρια

 Φροντίστε την πρόσληψη ασβεστίου

Αφού δεν καταναλώνετε γαλακτοκομικά, αντικαταστήστε τα με:

  • Σουσάμι και ταχίνι
  • Αμύγδαλα
  • Σπανάκι
  • Εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα (π.χ. γάλα αμυγδάλου ή σόγιας με ασβέστιο)

Πίνετε άφθονο νερό

  • Τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα για σωστή πέψη και ενυδάτωση.
  • Αν νηστεύετε και από λάδι, προσθέστε νερό στα γεύματά σας για να μην είναι στεγνά.(εχουμε στερεα τροφη κυριως)

Προσοχή στην αλλαδωτή διατροφή της Μεγάλης Εβδομάδας

  • Αυξήστε την πρόσληψη ξηρών καρπών και αβοκάντο για να λαμβάνετε τα απαραίτητα καλά λιπαρά.
  • Προτιμήστε σούπες λαχανικών και όσπρια για να μην εξαντληθείτε.

Επισήμανε στους ακροατές της Θεσσαλίας ότι ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, η νηστεία θα είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό σας, χωρίς ελλείψεις ή επιπτώσεις στην υγεία

 Τα οφέλη της νηστείας σύμφωνα με την ειδικό:

Μείωση του σωματικού βάρους (έως και 2-3%)
 Μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης
 Ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας
 Αντιοξειδωτική προστασία
 Καλύτερη λειτουργία του εντέρου
 Πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως η άνοια και ο καρκίνος

Η διαιτολόγος δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία της νηστείας ως μέσο αυτοπειθαρχίας και εσωτερικής ενδυνάμωσης, υπογραμμίζοντας πως:

 «Η διατροφή μας είναι αντανάκλαση της σχέσης με τον εαυτό μας. Η νηστεία μάς διδάσκει μέτρο, εγκράτεια και σεβασμό στο σώμα μας. Είναι μια αφορμή για ανασυγκρότηση, εσωτερική ηρεμία και ψυχική ανάταση.»

Η επαναφορά στις ζωικές τροφές πρέπει να γίνει σταδιακά, γιατί το πεπτικό σύστημα έχει συνηθίσει σε πιο ελαφριά διατροφή.

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση λιπαρών και βαριών φαγητών το βράδυ της Ανάστασης για να μην επιβαρύνετε το στομάχι σας.

Η απότομη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, ειδικά ζωικών προϊόντων, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.

  • Είναι σημαντικό να επανεισάγουμε τις ζωικές τροφές σταδιακά, ξεκινώντας από πιο ελαφριές επιλογές, όπως γιαούρτι και λευκά κρέατα. Ξεκινήστε με γιαούρτι ή ζωμούς πριν από πιο βαριά γεύματα.
  • Προτιμήστε άπαχα κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί για κόκκινο κρέας αμέσως μετά τη νηστεία.

Το Πάσχα, που ακολουθεί τη νηστεία, είναι μια περίοδος με πολλά λιπαρά και θερμιδογόνα γεύματα, επομένως η κατανάλωση πρέπει να γίνεται με μέτρο.Η ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς βοηθά στην καλύτερη πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Συγκεριμένα ξεκινάμε σταδιακά μετά το “Χριστός Ανέστη”, με μικρές ποσότητες μαγειρίτσας.Δεν συνδυάζουμε πολλά είδη πρωτεΐνης και λίπους μαζί (π.χ. μαγειρίτσα + τσουρέκι + αυγά).

Την Κυριακή του Πάσχα προτιμάμε σαλάτες και νερό ανάμεσα στα γεύματα.

Αποφεύγουμε αλκοόλ και γλυκά σε υπερβολή, ειδικά άτομα με καρδιοπάθειες ή μεταβολικές διαταραχές.

Η φωνή της Δήμητρας Αναγνώστου-Παπαευσταθίου ακούστηκε δυνατά και με ουσία στα ερτζιανά της πόλης των Τρικάλων, αφήνοντας πίσω της ένα σπουδαίο διατροφικό και διαιτολογικό αποτύπωμα για την Πολύτιμη Υγεία των ανθρώπων

Οι ακροατές των Ραδιοφώνων “Ράδιο Ζυγός” και “Ραδιοφωνική Λέσχη” δεν άκουσαν απλά διατροφικές οδηγίες. Άκουσαν φροντίδα, γνώση και καθοδήγηση, μέσα από την επιστημονική ματιά και την εμπειρία μιας ειδικού με βαθιά γνώση και σεβασμό στις ελληνικές παραδόσεις. “Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ισορροπία. Και η ισορροπία αυτή χτίζεται καθημερινά, με μικρές επιλογές: ένα υγιεινό πιάτο και μια βόλτα με τα πόδια. Μια σαλάτα και ένα χαμόγελο. Η νηστεία είναι η αφορμή – το ευ ζην είναι ο προορισμός.”

Η Συνέντευξη της Διαιτολόγου Δήμητρας Αναγνώστου στο FM 100 Ράδιο Ζυγός με Χρήστο Κοντό :Νηστεία & Διατροφή στον παρακάτω σύνδεσμο από το Κανάλι της

Η Διαιτολόγος Δήμητρα Αναγνώστου στην Ραδιοφωνική Λέσχη 97.6 για την “Σωστή Διατροφή & την Υγεία” στο παρακάτω λινκ