Για τον εορτασμό της εθνικής επετείου του 1940

athina ekpaideytiria

Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί καθοριστικό σταθμό στην πορεία του ελληνικού έθνους και κατέχει σημαντική θέση στο βάθρο της συλλογικής μας μνήμης.

Η Ελλάδα, η μικρή αυτή κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη, έγινε η χώρα των μεγάλων πράξεων και των μεγάλων θαυμάτων. Δίδαξε με το παράδειγμά της πως ένα λαός μπορεί να κερδίσει την ελευθερία του με βασικό του όπλο την θέλησή του.

Η γενιά του ’40 , μια από τις δυναμικότερες γενιές της ελληνικής ιστορίας, έδωσε μάχες για να υπερασπιστεί το γαλανόλευκο λάβαρο, τις αξίες και τα ιδανικά δίνοντας άλλο νόημα στη σημασία των όρων της φιλοπατρίας και της αυταπάρνησης. Οι μάχες με μόνο στόχο την επικράτηση του καλού ήταν σφοδρές.

Ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε στον εκβιασμό και έγραψε σελίδες ηρωισμού και αυτοθυσίας στις χιονισμένες βουνοκορφές της Πίνδου και στην Ήπειρο. Και για αυτό ο Κωστής Παλαμάς αναφέρει ότι «Η μεγαλοσύνη στα έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα,με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα».

Η γενιά του σήμερα καλείται να αξιοποιήσει τα διδάγματα και την πλούσια παρακαταθήκη και να σφυρηλατήσει την ενότητα και την ομοψυχία. Όλοι οι Έλληνες, όλες οι Ελληνίδες, κάθε ελληνικό σπίτι να υψώσει ψηλά το εθνικό μας σύμβολο, την ελληνική σημαία ως ελάχιστο φόρο τιμής σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε σήμερα τα αγαθά της ελευθερίας.

Για το ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων
Κυπριζλής Κωνσταντίνος
Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων
Διεθνολόγος