Η Γ΄ τάξη του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων στη Βουλή των Ελλήνων

Η  Γ΄ τάξη   του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων στο πλαίσιο του προγράμματος του Ιδρύματος της Βουλής για την Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό, επισκέφθηκε την Αθήνα. Στο δρόμο μας προς Αθήνα, κάναμε την 1η στάση στο Μουσείο Θερμοπυλών.

Στην  αίθουσα, ‘Διηνέκης’ του Κέντρου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια τρισδιάστατη ταινία με  αναπαράσταση την μάχη των Θερμοπυλών. Στην διάρκεια της προβολής αισθανθήκαμε  σα να μεταφερθήκαμε στο 480 π.χ.  και να παρακολουθούμε  τον Εφιάλτη να καθοδηγεί  μέσα στη νύχτα τους Πέρσες.

Στη συνέχεια αφού είδαμε το κέντρο της Αθήνας επισκεφτήκαμε το επιβλητικό κτήριο του Ιδρύματος «Νιάρχος». Παιδεία, πολιτισμός και βιωσιμότητα είναι  τα τρία κύρια στοιχεία που συνδύασε ο Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano σ΄αυτό το υψηλής αισθητικής έργο. Το όλο έργο αποτελεί  υπόδειγμα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, και αυτό διαφαίνεται σε όλες τις πτυχές του σχεδιασμού του – από το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το οποίο λειτουργεί επίσης ως πράσινη σκεπή για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή, ως το Κανάλι, το οποίο παρέχει αντιπλημμυρική προστασία για όλο τον χώρο, και το φωτοβολταϊκό στέγαστρο που παράγει ενέργεια για τις ανάγκες των δύο κτιρίων και συμβάλλει στο στόχο των μηδενικών εκπομπών CO2. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η Εθνική Βιβλιοθήκη και οι χώροι ανάγνωσης οι οποίοι σε καλούσαν να πάρεις ένα βιβλίο και να καθίσεις να το διαβάσεις.

Μια βόλτα στη Μαρίνα Φλοίσβου μας χαλάρωσε και μας έδωσε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά το θωρηκτό «Αβέρωφ» για το οποίο τόσα έχουμε μάθει στο μάθημα της Ιστορίας. Μετά τη θαλασσινή  βόλτα μας πήγαμε στη Βουλή. Το κτήριο έχει μακρά ιστορία που συνδέεται άμεσα με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αρχικά ήταν τα Ανάκτορα του Όθωνα και του Γεωργίου και  έναν αιώνα αργότερα μετατράπηκε σε Κτήριο της Βουλής και της Γερουσίας. Σήμερα είναι η Βουλή των Ελλήνων, ένα διαχρονικό σύμβολο στο πέρασμα των χρόνων. Στην είσοδο του κτηρίου μας περίμενε ομάδα υποδοχής και οι  εκλεγμένοι βουλευτές  από το Νομό Τρικάλων κ. Παπαδόπουλος, κ. Σιμορέλης και κ. Σκρέκας.  Ενημερωθήκαμε  για την οργάνωση και τη λειτουργία της Βουλής και τέλος μας ξενάγησαν στην αίθουσα της Ολομέλειας, της Γερουσίας και στην αίθουσα «Ιωάννη Καποδίστρια».

Μετά το εντατικό πρόγραμμα της 1ης ημέρας μας περίμενε ένα πλούσιο δείπνο με ζωντανή μουσική το οποίο μας χαλάρωσε και μας έδωσε δυνάμεις για την επόμενη ημέρα. Η 2η ημέρα ήταν επίσης πολύ απαιτητική. Ξεκινήσαμε με περίπατο στο Βασιλικό κήπο και Ζάππειο κάναμε μια στάση στο «Παναθηναϊκό Στάδιο» και καταλήξαμε στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Μας  υποδέχθηκαν και μας ξενάγησαν στο Προεδρικό Μέγαρο το οποίο ολοκληρώθηκε  το 1897 και χτίστηκε με σκοπό  την στέγαση του «Διαδόχου» του Βασιλιά Γεωργίου. Από το 1974 και μετά χρησιμοποιείται ως Προεδρικό Μέγαρο και φιλοξενεί τον εκάστοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά την ξενάγηση και φιλοξενία στην Προεδρία  ανεβήκαμε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και  θαυμάσαμε το μοναδικό έργο όλων των εποχών, τον Παρθενώνα. Κατόπιν κατηφορίσαμε προς το  νέο μουσείο της Ακρόπολης Με δέος παρακολουθήσαμε την ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης. Εντυπωσιαστήκαμε από την αρχιτεκτονική του κτηρίου, θαυμάσαμε τα εκθέματα, ενημερωθήκαμε για την ιστορία τους, βιώσαμε μια μοναδική εμπειρία  που όλοι μας θέλουμε να την επαναλάβουμε.

Μετά τις 2:00 το μεσημέρι ενθουσιασμένοι και ευχαριστημένοι  από την επίσκεψή  μας  στην Αθήνα, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για τα Τρίκαλα. Ευχαριστούμε πολύ τους καθηγητές μας κ. Σμιξιώτη κ. Παπαευθυμίου, κ. Παρδάλη και κ. Καρκανιά για την ευκαιρία που μας έδωσαν να βιώσουμε  αυτήν την μοναδική εμπειρία.

Μακάρι τέτοιες ευκαιρίες να δίνονται σε όλους τους μαθητές/τριες.

Για την Γ΄ τάξη του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων

Αντωνίου Μαρία – Παιδαράκη Μαρία