Ετοιμος ο ανασχηματισμός, όλα τα ονόματα που ακούγονται

tsipras 5

Σαρωτικός αναμένεται να είναι ανασχηματισμός της κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός μαζί με το επιτελείο του στο Μαξίμου σβήνουν και γράφουν ονόματα υπουργών που είτε φεύγουν είτε μετακινούνται.

Η εκδήλωση των μεγάλων πυρκαγιών έβαλε προσωρινά φρένο στις πολιτικές εξελίξεις, όμως πλέον η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι ζήτημα λεπτών, ενώ η ορκωμοσία θα γίνει πιθανότατα στις 19.30.

Υπερυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας, στο οποίο θα ενσωματωθεί και το Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναμένεται να ορισθεί ο Γ.Κατρούγκαλος. Ο ίδιος έχει προτείνει τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Χριστόφορο Βερναρδακη για αντικαταστάτη του στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θεωρείται πολύ πιθανό να μείνει στο πόστο του, δηλαδή στο Υπουργείο Εσωτερικών ο Νίκος Βούτσης.

Νέα κυβερνητική εκπρόσωπος στη θέση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη θα είναι πιθανότατα η βουλευτής Όλγα Γεροβασίλη.

Στο επίκεντρο της νέας κυβέρνησης θα είναι τι θα γίνει με την Πρόεδρο της Βουλής. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί σήμερα την αντικατάσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για να λυθούν με μιάς όλα τα προβλήματα.

Σ’ αυτή την περίπτωση πιθανότεροι αντικαταστάτες της φέρονταν να είναι ο Νίκος Βούτσης και ο Αλέξης Μητρόπουλος. Αν επιλεγεί ο νυν υπουργός Εσωτερικών, φαβορί για την αντικατάστασή του είναι ο Πάνος Σκουρλέτης με αουτσάιντερ τον Αλέξη Μητρόπουλο.

Βέβαιη είναι η αντικατάσταση των τριών υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας των κ.κ. Π.Λαφαζάνη (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης), Δ. Στρατούλη (αν.υπ. Εργασίας) και Κ. Ήσυχου (αν.υπ. Εθνικής Άμυνας) καθώς και στην αντικατάσταση των παραιτημένων Ν. Βαλαβάνη (αν.υπ. Οικονομικών)και Ν. Χουντή (αν. υπ. Εξωτερικών).

Νέα πρόσωπα που συζητούνται για να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα είναι ο πρώην γραμματέας της ΚΕ Δ. Βίτσας, ο Γ. Βαρεμένος, ο Γ. Αμανατίδης ο οποίος προέρχεται από την Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς και ο Γιάννης Μπαλάφας. Το όνομα του κ. Βαρεμένου συζητείται για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην θέση του Κ. Ήσυχου, ο Γ. Αμανατίδης για αν. υπουργός στο υπουργείο Παιδείας ενώ τόσο ο κ. Βίτσας όσο και ο Γ. Μπαλάφας συζητούνται για τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανή η μετακίνηση στη θέση του Π.Λαφαζάνη του Π.Σκουρλέτη αν δεν μεταφερθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο Γ.Σταθάκης διεμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι δεν επιθυμεί να αλλάξει υπουργείο.

Ο Γ. Πανούσης φέρεται να αναλαμβάνει και την αρμοδιότητα της μετανάστευσης μετά την απομάκρυνση της κ. Χριστοδουλοπούλου από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Για τη θέση της Νάντιας Βαλαβάνη ισχυρό φαβορί είναι ο Δ.Μάρδας, ενώ δεν αποκλείεται η μετακίνηση στο οικονομικό επιτελείο και του Γ. Σακελαρίδη.

Στο νέο σχήμα αναμένεται να αξιοποιηθούν βουλευτές που θεωρείται ότι στηρίζουν απόλυτα το κυβερνητικό έργο.

Ανάμεσά τους οι: Γιώργος Βαρεμένος, Μάκης Μπαλαούρας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Νίκος Φίλης, Γιάννης Αμανατίδης και η Νατάσσα Γκαρά.

thetoc.gr