Εθνική, τραγωδία η ανακεφαλαιοποίηση

deal 687455210

Τα book building έγιναν «πράξεις δωρεάς». Πάνω από 40 δισ. χάνει το Δημόσιο. Το κράτος μένει με 43,7% στην Εθνική

Σε εθνική οικονομική τραγωδία καταλήγει το εγχείρημα των ανακεφαλαιοποιήσεων, καθώς οι τράπεζες περνούν «αντί πινακίου φακής» στα χέρια ξένων επενδυτών, ενώ το Δημόσιο υφίσταται τεράστια ζημία, η οποία με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις υπερβαίνει τα 40 δισ. ευρώ.

Σχεδόν ολοσχερή απώλεια των τοποθετήσεων τους υφίστανται επίσης ιδιώτες μικροεπενδυτές, ασφαλιστικά Ταμεία και κρατικοί φορείς, που κατείχαν τραπεζικές μετοχές και δεν τους επετράπη να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ. Αξιοποιώντας τους όρους που επιβλήθηκαν για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, τα ξένα funds και οι διεθνείς οίκοι κατόρθωσαν να διαμορφώσουν τις τιμές διάθεσης των νέων μετοχών σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε σχεδόν μηδενική αξία των τραπεζών.

Πληρώνουν δηλαδή σαν να αποκτούν μερίδιο σε νεοϊδρυόμενες τράπεζες, χωρίς δίκτυα, καταθέσεις, χορηγήσεις, ακίνητα και ρόλο-κλειδί στην ελληνική οικονομία.

Οι τιμές διάθεσης των νέων μετοχών αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 της εσωτερικής λογιστικής αξίας των παλιών και σε τρέχουσα αξία μόλις… 18 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς, 105 εκατ. για την Εθνική, 147 εκατ. για την Euronak, περίπου 500 για την Alpha Bank.

Η πιο κραυγαλέα περίπτωση είναι η έκβαση του book building της Εθνικής, όπου η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών διαμορφώθηκε σε μόλις… 2 σέντς (0,02 ευρώ), περίπου 96%(!) χαμηλότερα από μέση χρηματιστηριακή τιμή αυτών των ημερών, που ήταν 0,37 ευρώ.

Εισφέροντας μόλις 475 εκατ. ευρώ (από τα περίπου 3,6 δισ. νέα κεφάλαια που θα μπουν στην τράπεζα), οι επενδυτές του book building θα αποκτήσουν συμμετοχή 33,2%.

Πρόκειται για σκανδαλώδη εξέλιξη, η οποία προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Πολιτικοί, τραπεζικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι αν μπορούσε να προβλεφθεί αυτό το αποτέλεσμα, ήταν προτιμότερο να ανακεφαλαιοποιηθεί η Εθνική εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον δυνατότητα και προοπτική να ανακτήσει το Δημόσιο τα χρήματα του.

Από άλλες πλευρές τονίζεται ότι η εξαιρετικά χαμηλή τιμή διάθεσης και το μικρό ποσό που συγκεντρώθηκε, συνιστούν αποτυχία της διοίκησης Φραγκιαδάκη να προσελκύσουν αξιόπιστους διεθνείς επενδυτές και υψηλής ποιότητας κεφάλαια.

Πάντως με την εξέλιξη αυτή, η Εθνική θα παραμείνει η μόνη τράπεζα όπου το Δημόσιο/ΤΧΣ θα έχει ουσιαστικά τον μετοχικό έλεγχο.

Μετά την ολοκλήρωση των δύο ΑΜΚ (με book building και με συμμετοχή μικροεπενδυτών-μετόχων της), το ΤΧΣ θα κατέχει 43,7%. Επιπλέον θα έχει μετατρέψιμες ομολογίες 1,7 δισ. ευρώ, οι οποίες ετήσια έσοδο 126 εκατ., ευρώ και σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων μπορεί να γίνουν μετοχές.

Παράλληλα θα αυξηθεί η συνολική συμμετοχή των μικρομετόχων και εγχώριων επενδυτών. Η τράπεζα θα επιδιώξει να αντλήσει τώρα 300 εκατ. ευρώ από εγχώριους επενδυτές, δίνοντας τη δυνατότητα και στους νυν μετόχους της να αποκτήσουν νέες μετοχές στη χαμηλή τιμή του book building (0,02 ευρώ).

Το ποσό της ΑΜΚ αντιστοιχεί σε 1 δισ. νέες μετοχές (μετά το reverse split 15/1), οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 21% επί του νέου αριθμού (4,766 δισ. τμχ). Ετσι η Εθνική θα είναι η μόνη τράπεζα με ευρεία διασπορά μετοχών στην ελξηνική αγορά.

Οι συμμετοχές σε Eurobank και Alpha Bank

Στη Eurobank, οι μικρομέτοχοι… εξαφανίζονται: Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα έχουν συνολικά λιγότερο από 0,3%. Ανευ σημασίας καθίσταται και η συμμετοχή του ΤΧΣ/Δημοσίου, που περιορίζεται σε 2,4%.

Κερδισμένοι οι επενδυτές και οι μεγαλομέτοχι (Fairfax, WL Ross) που πήραν μετοχές μέσω book building προς 1 λεπτό (0,01 ευρώ). Εισφέοντας συνολικά 2,04 δισ. ευρώ, αυξάνουν τη συνολική συμμετοχή τους από 62% σε περίπου 97%. Από το ποσοστό αυτό, περίπου το 60% ανήκει στην ομάδα των μεγαλομετόχων-στρατηγικών επενδυτών που θα ελέγχουν πλέον την τράπεζα και θα έχουν αποφασιστικό λόγο στο μάνατζμεντ και στη στρατηγική της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 10% συγκεντρώνουν Ελληνες μεγαλοεπενδυτές και χαρτοφυλάκια ελληνικών συμφερόντων που συμμετείχαν στην ΑΜΚ.

Η σχέση εισφερθέντων κεφαλαίων – αποκτώμενου ποσοστού είναι μάλλον «λογική» στη Eurobank, λανβανομένου υπόψη ότι οι μεγαλομέτοχοι που μπήκαν τώρα στην ΑΜΚ συμμετείχαν και στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση.

Στην Alpha Βank η έμμεση κρατική συμμετοχή μειώνεται από 62,5% σε 16%. Οι επενδυτές που συμμετείχαν στο book building εισέφεραν 1,55 δισ, ευρώ και πήραν μετοχές που ανιστοιχούν σε 73,3% του νέου μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Με την προσθήκη των παλιών μετοχών που κατέχουν ιδιώτες, η συνολική συμμετοχή τους αυξάνεται από 37,5% σε 84%

 

sofokleousin