Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Τρικάλων – Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Κάθε χρόνο, στις 20 Ιουνίου, ο κόσμος τιμάει την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Φέτος, στο επίκεντρο θα βρίσκεται το δικαίωμα αναζήτησης ασφάλειας.

Στο σχολείο μας – Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Τρικάλων – στο πλαίσιο του Ευρωπαικού Προγράμματος Erasmus+ “Literature as a framework for SEL”, σε συνεργασία με τη θεατροπαιδαγωγό και ηθοποιό κ. Βίκυ Ιακωβάκη πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συναντήσεις βασισμένες σε θεατροπαιδαγωγικες δραστηριότητες, με στόχο την ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων.

Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και τεχνικές του θεάτρου και του εκπαιδευτικού δράματος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Οικουμενική Διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ, όπως επίσης, μέσα από τη μελέτη κειμένων γραμμένων από πρόσφυγες γνώρισαν το προσφυγικό ζήτημα, το ανθρώπινο δράμα.

«Για τις πατρίδες της ψυχής και του νου, για τις αλήθειες της ζωής που κάποιες φορές πονάνε πολύ…Για τους ανθρώπους που έχασαν την πατρίδα τους χωρίς να φταίνε, που αναγκάστηκαν να φύγουν και πολλοί απ΄αυτούς να καταφέρουν να περάσουν… απέναντι».

Οι μαθητές υπό την καθοδήγηση της κυρίας Ιακωβάκη, εργάστηκαν πάνω σε τρία κείμενα: μαρτυρίες νεαρών προσφύγων με τίτλο “Μονόλογοι από το Αιγαίο”, το ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ “Μικρόκοσμος” και απόσπασμα από το θεατρικό έργο του Μαξίμ Γκόρκι “Η μάνα”. Με βαση την τεχνική της δραματοποιημένης αφήγησης και με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με το προσφυγικό δράμα, αλλά και την κοινωνική και συναισθηματική ενδυνάμωση των συμμετεχόντων έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες δημιουργικής γραφής, και θεατρικής Τέχνης, όπως: Τεχνική της Ανακριτικής Καρέκλας, Παγωμένη Εικόνα, Αυτοσχεδιασμός, Ανίχνευση Σκέψης, Γλυπτό, Διάδρομος Συνείδησης. Οι μαθητές μας δήλωσαν ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με την κ. Ιακωβάκη και εξέφρασαν την επιθυμία συμμετοχής τους και σε μελλοντικά εργαστήρια.

Τέλος, οι συμμετέχοντες μαθητές ταξίδεψαν στο Grottaglie στην Ιταλία όπου στο κέντρο υποδοχής ανήλικων προσφύγων “Association Babele” είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν νεαρούς πρόσφυγες, να συνομιλήσουν μαζί τους και να μάθουν για την εκπαίδευσή τους και τις προσπάθειες ένταξής τους στην Ιταλική κοινωνία.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος: Δ. Μαγειρίας, Α. Πατέρα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: -Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (Δ. Κασκάνη)- Β ΛΥΚΕΙΟΥ (Μ. Μπουκουβάλα, Ε. Κατσιώπη) -Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ( Η. Παππάς, Β. Αγγελούσης, Δ. Μ πλαγμένος, Π.Τσιλίκη).