Έρευνα-σοκ: 10 εκατ. θάνατοι παγκοσμίως το 2050 από τα «σούπερ» μικρόβια

Δέκα εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως θα προκαλούν το 2050 τα «σούπερ» μικρόβια, σε σχέση με τους 700.000 θανάτους που καταγράφονται σήμερα. Αυτό προέκυψε από μελέτη του βρετανικού υπουργείου Υγείας, με την ανησυχία για τα πολυανθεκτικά μικρόβια να εντείνεται, καθώς εκτιμάται ότι σε περίπου 30 χρόνια θα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει «πρωταθλήτρια» στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ε.Ε. σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην αλόγιστη αυτή χρήση συντελεί το γεγονός ότι οι Ελληνες πολίτες υπερκαταναλώνουν αντιβιοτικά, ενώ μπορούν να τα αγοράζουν και χωρίς συνταγή γιατρού.

Το διαχρονικό πρόβλημα των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, αντικείμενο του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (2015) που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η χώρα μας ήταν το 2015 πρώτη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ε.Ε., με 36,1 ημερήσιες δόσεις κατά μέσο όρο ανά 1.000 κατοίκους. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο μέσος όρος ήταν 22,4 ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 κατοίκους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα περιστατικά λοιμώξεων από «klebsiella pneumoniae», τα οποία έχουν αυξηθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση από 6,2% το 2012 σε 8,1% το 2015. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι πάνω από 50%!

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτη Γαργαλιάνο – Κακολύρη, υπάρχει πρόβλημα τόσο στην κοινότητα, από λήψη αντιβιοτικών για «ψύλλου πήδημα» και χωρίς να ενδείκνυται, αλλά και στα νοσοκομεία, η δομή, η λειτουργία και η «φιλοσοφία» των οποίων επιτείνει το φαινόμενο.

eleftherostypos.gr