Επικοινωνιακά τερτίπια

papatolias4

Ο κ. Αγοραστός μας ξάφνιασε άλλη μια φορά ανακοινώνοντας στον τοπικό τύπο ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας εφαρμόζει προγράμματα για ευπαθείς ομάδες. Είχε ήδη προβεί σε αντίστοιχη ανακοίνωση, πριν από λίγο χρονικό διάστημα, με την οποία επιχειρούσε να προβάλει τη δήθεν χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σήμερα, αναγγέλλει και πάλι τη δήθεν «υλοποίηση» προγραμμάτων για στήριξη τσιγγάνων και λοιπών ευπαθών ομάδων μέσω των Ιατροκοινωνικών Κέντρων στη Θεσσαλία. Και στις δυο περιπτώσεις, τα προγράμματα είχαν ενεργοποιηθεί κατά το Γ’ ΠΕΠ Θεσσαλίας και σήμερα υλοποιούνται αποκλειστικά και μόνο με ευρωπαϊκούς πόρους με δικαιούχο φορέα διαχείρισης την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και φορείς υλοποίησης κατά κύριο λόγο τις κοινωφελείς επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. Επομένως, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει καμία ουσιαστική εμπλοκή στα συγκεκριμένα προγράμματα, όπως παραπλανητικά επιχειρεί να προβάλλει η Περιφερειακή Διοίκηση, αν εξαιρέσουμε βέβαια το γεγονός ότι αυτά τα προγράμματα υλοποιούνται στη χωρική ενότητα της Περιφέρειας. Το μοναδικό καθήκον της Περιφέρειας Θεσσαλίας έγκειται στην υποχρεωτική εγγραφή των πόρων του Υπουργείου στους απαιτούμενους κωδικούς του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (Π.Δ.Ε) μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης (Π.ΤΑ) Θεσσαλίας. Με άλλα λόγια η Περιφέρεια λειτουργεί ως απλός κομιστής, όπως π.χ. η Αγροτική Τράπεζα, που απλά πιστώνει τους λογαριασμούς των αγροτών με τις επιδοτήσεις που δίνονται από άλλες πηγές.

Ευλόγως, λοιπόν, διαπιστώνει κανείς ότι ο Περιφερειάρχης επιδίδεται σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, με μεθόδους που αγγίζουν τα όρια της παραπλάνησης. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί η τακτική του όταν αφήνει να αιωρείται η εντύπωση συμμετοχής της Περιφέρειας στις προαναφερθείσες δράσεις, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει αναλάβει καμία απολύτως πρωτοβουλία για ευπαθείς ομάδες; Άλλωστε, κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και έγινε απόλυτα σαφές κατά την παρουσίαση των δράσεων του ΕΣΠΑ στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο (15-9-2011), όπου και δεν αναφέρθηκε καμία πρωτοβουλία στο πλαίσιο της «ρήτρας ευελιξίας» που αποτελεί και τη μοναδική δυνατότητα χρηματοδότησης κοινωνικών δράσεων, μέσω της οποίας μπορεί να καλυφθεί έως και το 10% του προϋπολογισμού του προγράμματος. Παρεμπιπτόντως, ο κύριος Περιφερειάρχης στην ίδια συνεδρίαση απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στη «ρήτρα ευελιξίας», παρότι του απηύθυνε σχετική ερώτηση η περιφερειακή σύμβουλος κυρία Τσαλίκη.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η Περιφέρεια εξαντλεί τη δράση της σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, εξαιτίας της απουσίας δικών της δράσεων και πρωτοβουλιών στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Αντί να κάνει, όπως λέει η λαϊκή ρήση, «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα», θα ήταν προτιμότερο να σχεδιάσει τη δική της πολιτική για τα κοινωνικά θέματα και να την ανακοινώσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η παράταξή μας έχει κάθε διάθεση να συμβάλλει δημιουργικά στην αναζήτηση λύσεων για την υλοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών δράσεων από την Περιφέρεια. Μέχρι να συμβεί αυτό, πρέπει να αποφεύγουμε τα επικοινωνιακά τερτίπια και να ασχολούμαστε με τα ουσιώδη. Πρακτικές που συνιστούν μια ακόμη κακόγουστη αναπαραγωγή των παθογενειών του πολιτικού μας συστήματος δεν συνάδουν με το νέο ήθος που οφείλει να εκφράζει ο θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας.