Επέκταση κοινωνικής πολιτικής προωθεί ο Δήμος Τρικκαίων

Αιτήθηκε 4,8 εκατ. € για επέκταση του ΤΕΒΑ σε όλον τον νομό Τρικάλων

Πρωτιά στην υποβολή της σχετικής αίτησης

 

Αλλα 4,8 εκατομμύρια για την κοινωνική πολιτική αιτείται, πρώτος από όλη τη χώρα, ο Δήμος Τρικκαίων. Χρήματα που αφορούν στη συνέχιση και επέκταση του προγράμματος από το ΤΕΒΑ, που ήδη υλοποιείται.
Πρόκειται για το γνωστό πρόγραμμα διανομής τροφίμων και άλλων ειδών και προϊόντων, αλλά και πρόσθετες δράσεις υποστήριξης, σε άτομα που χρήζουν στήριξης με βάση τα αποτελέσματα της κρίσης.
Αυτή τη φορά, υπάρχουν δύο ουσιώδεις διαφορές. Η μία, ότι ο Δήμος Τρικκαίων, πρώτος από όλη τη χώρα υπέβαλλε το σχετικό αίτημα στην αρμόδια διαχειριστική αρχή, καθώς το πρόγραμμα τηρεί σειρά προτεραιότητας. Η δεύτερη διαφορά, που ανεβάζει και το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι ότι ο Δήμος Τρικκαίων πλέον θα εξυπηρετεί όλους τους δικαιούχους του νομού Τρικάλων και όχι μόνο τους δημότες Τρικκαίων.
Αυτά τα δύο στοιχεία οδήγησαν σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, όπου εγκρίθηκε η υποβολή του σχετικού αιτήματος.
Κάτι που συνέβη ταχύτατα, μέσα σε μία εβδομάδα: 21 Μαρτίου εκδόθηκε η πρόσκληση, 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Για τις διαδικασίες συνεργάστηκαν τα τμήματα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης (της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών) και Προγραμματισμού και Κοινωνικής Μέριμνας – Υγείας (της Δ/νσης Κοινωνική Μέριμνας και Αλληλεγγύης).
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κώστας Ψύχος είχε ήδη ενημερώσει τους υπόλοιπους 24 εταίρους της σύμπραξης «ΣΤΗΡΙΖΩ», που υλοποιεί το πρόγραμμα με τον τίτλο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους (TEBA).Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων άνοιξε τον δρόμο, ώστε οι ωφελούμενοι του προγράμματος για όλον τον νομό Τρικάλων, να ωφεληθούν από τα 4.840.633,60€ που δίνονται για την περιοχή.
Το πρόγραμμα στην αρχική του φάση για τον Δήμο Τρικκαίων αφορούσε σε 1,6 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυξάνονται τα ποσά, με βάση τις ανάγκες για όλους τους κατοίκους του νομού.
Η εμπειρία στη διαχείριση των σχετικών προγραμμάτων και η γενικότερη ολοκληρωμένη δράση του Δήμου Τρικκαίων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, αποτελούν εχέγγυα για την ολοκληρωμένη διαχείριση του προγράμματος.
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο Δήμος Τρικκαίων λειτουργεί (ή κατά περίπτωση, λειτούργησε) Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Εστιατόριο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Γραφείο Διαμεσολάβησης, Ημερήσιο Κέντρο Φροντίδας, παρείχε νυχτερινή φροντίδα σε αστέγους, δημιούργησε Κέντρο Κοινότητας, αναμένει την έγκριση της νέας πρότασης για δημιουργία ενιαία χώρου κοινωνικής πολιτικής στο κέντρο της πόλης, και, μαζί με τις τρέχουσες δράσεις στην κοινωνική Μέριμνα, ενισχύει το δίχτυ ασφαλείας για τους δημότες που χρήζουν ενίσχυσης.