ΕΟΔΥ: Εκρηξη κρουσμάτων στις νέες ηλικίες από 18 έως 24 ετών

Η άνοδος των λοιμώξεων στις άλλες ηλικιακές ομάδες είναι σταθερή

Αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας καταγράφει ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Στο «κόκκινο» Αττική, Κρήτη και νησιά Ιονίου-Νοτίου Αιγαίου.

Σε έκτακτη ενημέρωση του Οργανισμού, οι ειδικοί τόνισαν ότι τις τρεις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων στις ηλικίες 18 έως 24 ετών, ενώ η αύξηση στις άλλες ηλικιακές ομάδες είναι σταθερή.

Όσον αφορά τις επαναλοιμώξεις και σε αυτές καταγράφεται αύξηση ανά εβδομάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπως αυξημένες είναι και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες.

 

Ενθαρρυντικό για τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι η αύξηση των νοσηλειών στις απλές κλίνες δεν μεταφράζεται, προς το παρόν τουλάχιστον, σε αύξηση των νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ αλλά και αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Όπως είπε ο πρόεδρος του οργανισμού, όλη η Ευρώπη πλέον είναι στα κόκκινα όσον αφορά την πανδημία, τονίζοντας ότι είναι συνεχής η αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις κεντρικές, νότιες και βόρειες χώρες της ηπείρου. Όπως παρατήρησε, αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 65 ετών, ενώ στις νοσηλείες τα περισσότερα κράτη δεν βρίσκονται στο κόκκινο. Χαμηλός παραμένει και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Η μετάλλαξη που κυριαρχεί στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα -όπου φαίνεται ότι αφορά πάνω από τις μισές μολύνσεις- είναι η Όμικρον και οι παραλλαγές ΒΑ4 και ΒΑ5. Η έκτακτη ενημέρωση του ΕΟΔΥ συνεχίζεται.

fimotro.gr