Ελβετία: Χιονοδρομικά κέντρα χωρίς χιόνι – Αλπικοί προορισμοί περνούν «κρίση ταυτότητας»

Η κλιματική αλλαγή αγγίζει την οικονομία της Ελβετίας και χιονοδρομικά κέντρα της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπα με «κρίση ταυτότητας» και χειμώνες χωρίς χιόνι. 

Ο διευθυντής ενός χιονοδρομικού κέντρου, ο Σάιμον Μπίζιγκ, αντίκρισε αυτό ακριβώς που δεν ήθελε να δει, όταν μπήκε στον ξενώνα του στις ελβετικές Άλπεις, μια μέρα του Ιανουαρίου: κανονικά, το φωτεινό ξύλινο καταφύγιο θα έπρεπε να είναι γεμάτο με γονείς και παιδιά να γλιστρούν στις πίστες χιονιού. Αντ’ αυτού, η επιχείρηση ήταν άδεια, και στα παράθυρα έπεφτε μόνο βροχή. 

Εκεί όπου υπό φυσιολογικές συνθήκες θα γευμάτιζαν οι επισκέπτες, τώρα γινόταν μια σύσκεψη για τη διαχείριση της πρωτοφανούς κρίσης. Εμπορικοί σύμβουλοι εξέταζαν εναλλακτικά σχέδια για το βασανιστικό, «υπαρξιακό» ερώτημα: «τι μπορεί να κάνει ένα χιονοδρομικό κέντρο χωρίς αρκετό χιόνι;»

«Νομίζω ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κάτι πεθαίνει», δήλωσε η Μισέλ Φούρερ, η διευθύντρια ενός ξενώνα που βρίσκεται στην ίδια πλαγιά με το χιονοδρομικό κέντρο Sattel-Hochstuckli, το οποίο διευθύνει ο Μπίζιγκ. «Πρέπει να το αποδεχτούμε και μετά να προσπαθήσουμε να βρούμε κάτι άλλο».

Είναι δύσκολο για τους υπαλλήλους του χιονοδρομικού κέντρου και για πολλούς κατοίκους της πόλης Sattel, που απέχει μόλις 48,3 χιλιόμετρα από τη Ζυρίχη, να αναγνωρίσουν ότι οι ημέρες του σκι εκεί μπορεί να είναι μετρημένες.

Ελβετία: Χιονοδρομικά κέντρα χωρίς χιόνι – Αλπικοί προορισμοί περνούν «κρίση ταυτότητας»-1

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, η Ευρώπη κατέγραψε μια χρονιά κλιματικών κρίσεων. Το περασμένο καλοκαίρι, πολλές περιοχές επλήγησαν από σοβαρή ξηρασία και ρεκόρ καυσώνων. Φέτος, σε ορισμένες περιοχές έχουν ήδη παρατηρηθεί οι υψηλότερες θερμοκρασίες για την εποχή, τόσο υψηλές που πολλά χιονοδρομικά κέντρα ξέμειναν από φυσικό και τεχνητό χιόνι. 

Για την Ελβετία, της οποίας οι παγετώνες και ο ετήσιος όγκος χιονιού αποτελούν κρίσιμη αποθήκη νερού για την ευρωπαϊκή ήπειρο, οι επιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές. Η χώρα θερμαίνεται με υπερδιπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο και οι παγετώνες της έχασαν το 6% του όγκου τους μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τις ελβετικές ομοσπονδιακές αρχές και μια ομάδα παρακολούθησης των παγετώνων.

Οι αλλαγές θέτουν σε κίνδυνο ορισμένους κλάδους της ελβετικής χιονοδρομικής βιομηχανίας, που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις αποφέρει περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αλλά σε μια χώρα όπου σχεδόν όλοι κάνουν σκι, η απώλεια του χιονιού δεν αποτελεί απλώς οικονομικό ή περιβαλλοντικό κίνδυνο, είναι απειλή για την εθνική ταυτότητα.

«Το σκι εδώ ήταν κάτι σαν εθνικό άθλημα», δήλωσε ο κ. Μπίζιγκ, παρατηρώντας πως αυτό φαίνεται σιγά-σιγά να αλλάζει. «Είναι πολύ λυπηρό».

Μέλλον χωρίς χιόνι, κάτω από τα 1.800 μέτρα

Για χρόνια, οι κάτοικοι σε μέρη όπως το Sattel, όπου οι ψηλότερες κορυφές βρίσκονται περίπου 1.600 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, πίστευαν ότι θα γλίτωναν από τις χειρότερες απώλειες χιονιού. Τώρα, οι επιστήμονες του κλίματος προβλέπουν ότι οι τοποθεσίες σε υψόμετρο κάτω από τα 1.840 μέτρα θα έρθουν, πιθανότατα, αντιμέτωπα με ένα μέλλον χωρίς χιόνι – αν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί αύξησης της θερμοκρασίας.

Ακόμα και οι περιοχές που βρίσκονται ψηλότερα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, θα μπορούσαν πιθανώς να επιβιώσουν ως τουριστικοί προορισμοί μόνο με τη βοήθεια της ενεργοβόρας και υδροβόρας παραγωγής τεχνητού χιονιού.

Όταν οι πρόσφατες θερμοκρασίες μετέτρεψαν ακόμη και το ψεύτικο χιόνι σε πρόκληση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από βίντεο με πλήθη τουριστών να κάνουν σκι σε στενές λωρίδες τεχνητού χιονιού, σε κατά τα άλλα πράσινες πλαγιές των Άλπεων. Τοπικές εφημερίδες κατηγόρησαν τα ελβετικά θέρετρα πως λαμβάνουν απελπιστικά μέτρα της τελευταίας στιγμής, όπως η μεταφορά χιονιού με ελικόπτερο και προτάσεις εναλλακτικής ψυχαγωγίας, όπως η πεζοπορία με κατσίκες.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα νέο κύμα βροχοπτώσεων προμήνυε πιο χιονισμένες εβδομάδες για τα υψηλότερα χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων. Αλλά τα προβλήματα δεν είχαν τέλος: Το Sattel-Hochstuckli, το οποίο κατέγραφε κατά μέσο όρο χιόνι 38,5 – 63,5 εκατοστών αυτή την εποχή, έχει μόνο 7,6 εκατοστά χιονιού, και το μεγάλο μέρος του λιώνει και παρασύρεται από τη βροχή.