Εκεί η υπερθέρμανση είναι διπλάσια από τον υπόλοιπο κόσμο

Στις αρχές του μήνα, η θερμοκρασία την μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκας, το Άνκορατζ, έσπασε κάθε ρεκόρ. Όπως ανακοίνωσαν οι μετεωρολόγοι, στις 5 το απόγευμα, η μέτρηση στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, έδειξε 90 βαθμούς Φαρενάιτ, δηλαδή, 32,2 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η θερμοκρασίασημειώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της Αλάσκα, τουλάχιστον από τότε που κρατούνται αρχεία.

Το προηγούμενο ρεκόρ συνέβη πριν από 50 χρόνια, στις 14 Ιουνίου του 1969, όταν η θερμοκρασία έφτασε τους 85 βαθμούς Φαρενάιτ, δηλαδή τους 29,4 βαθμούς Κελσίου. Ο μέσος όρος θερμοκρασίας στις αρχές Ιουλίου, όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι, είναι μόλις 18,3 βαθμοί Κελσίου.

Την ίδια ημέρα ρεκόρ σημειώθηκε και σε πολλές άλλες περιοχές της νότιας Αλάσκας. Μιλώντας στην εφημερίδα Anchorage Daily News, o μετεωρολόγος Bill Ludwig ανέφερε πως οι υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται σε ένα υψηλό βαρομετρικό.

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως η Αλάσκα υπερθερμαίνεται σε διπλάσιο βαθμό σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια. Η μέση θερμοκρασία των υπόλοιπων πολιτειών των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά έναν βαθμό από το 1901 μέχρι και το 2016, ενώ στην Αλάσκα η αύξηση είχε μέσο όρο 2, 6 βαθμούς!

e-radio.gr