Ο Κυριάκος άφησε χωρίς «αφήγημα» την «αριστερά»

Είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός εξαγγέλλει στις προγραμματικές δηλώσεις του, περισσότερα απ όσα είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Και είναι η πρώτη φορά που μια «δεξιά» κυβέρνηση, με τις εξαγγελίες της (για την μείωση της φορολογίας, του ΕΝΦΙΑ, την «πράσινη ανάπτυξη», τα μεγάλα έργα, την παιδεία και το κοινωνικό κράτος), άφησε χωρίς «αφήγημα» την «αριστερά».

Οι συγκροτημένες, μελετημένες, ρεαλιστικές και με ευρωπαϊκό αέρα προγραμματικές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, άφησαν τον Α. Τσίπρα μόνο, να πολεμάει με «λιανοτούφεκα» και να εκστομίζει αριστερίστικες παρόλες.

Ο εμφανώς κατηφής και ακόμα θλιμμένος (για την διπλή ήττα του) τέως ΠΘ, αρκέστηκε σε μάχη οπισθοφυλακής, με παλιακές απόψεις και ξεπερασμένη κριτική. Αδυνατώντας να ακολουθήσει τον Κ. Μητσοτάκη στο μεγάλο άλμα προς το ευρωπαϊκό αύριο της χώρας και την απελευθέρωση από την μιζέρια της μετριοκρατίας.

Κατέφυγε πάλι σε αχαλίνωτη κινδυνολογία, προεξόφλησε ετσιθελικά και ατεκμηρίωτα την αποτυχία των κυβερνητικών εξαγγελιών και «έπεσε» στα συνθήματα της δεκαετίας του 80, περί «παλινόρθωσης του κράτους της δεξιάς».

Είναι ήδη σαφές από την πρώτη κοινοβουλευτική αναμέτρηση, ότι η χώρα έχει επιτέλους Πρωθυπουργό, ο οποίος και ξέρει και θέλει και μπορεί.

Έχει όμως κι έναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος αδυνατεί ήδη να υπερασπιστεί την διακυβέρνηση του. Η οποία συγκρινόμενη με τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, αποκαλύπτεται πόσο τραγωδία-φάρσα ήταν.

Ακόμα και η εικόνα της νέας Βουλής δημιουργεί ελπίδα και αισιοδοξία. Ο λαϊκισμός και η πολιτική μιζέρια στριμωγμένοι στη άκρη. Και η συγγνωστή φρεσκάδα να δίνει τον τόνο. Με τον επικεφαλής του «καραβανιού» να προσπαθεί να αποτινάξει τις ευθύνες του για την τραγωδία στο Μάτι, ασκώντας κριτική στον Κ. Μητσοτάκη, γιατί έκανε ΓΓ τον άνθρωπο, που ο ίδιος είχε κάνει αρχηγό της ΕΛΑΣ!

Η «θολούρα» είναι ακόμα μεγάλη. Αλλά ευτυχώς καλύπτει και αφορά μόνο το κόμμα, που- μεταξύ άλλων-έχει στο υπερτετραετές παλμαρέ του, την μοναδική «κυβέρνηση κουρελού» της μεταπολίτευσης.

tomanifesto.gr