Δρ. Νικόλαος Καρακούσης: Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος στο Ήπαρ (Συκώτι)

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος αφορά την συγκέντρωση λίπους στο ήπαρ (συκώτι) και συγκεκριμένα στα κύτταρα του ήπατος (ηπατοκύτταρα), η οποία δεν οφείλεται στην κατάχρηση αλκοόλ. Παράγοντες σχετικοί με την εμφάνιση αυτής της νόσου μπορεί να είναι γενετικοί παράγοντες, διατροφικοί παράγοντες και γενικότερα ο τρόπος ζωής μας.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί κατά την εξέλιξή της να οδηγήσει σε στεατοηπατίτιδα, δηλαδή σε φλεγμονή του συκωτιού λόγω του λίπους ή και κίρρωση που χαρακτηρίζεται από ίνωση (σκλήρυνση) του συκωτιού με πιθανές διαταραχές στη λειτουργία του οργάνου. Αυτό μας δείχνει πως η διάγνωση της νόσου και η παρακολούθηση της είναι σημαντική για τη διασφάλιση της υγεία μας.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να αποτελεί κομμάτι του μεταβολικού συνδρόμου. Όπως είναι γνωστό, το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει καταστάσεις όπως οι διαταραχές λιπιδίων, η διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία. Οπότε, το λίπος στο ήπαρ μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονα με αυτές τις καταστάσεις.

Λόγω της «σιωπηλής» παρουσίας του λίπους στο συκώτι, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα και σημεία, ο σωστός κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος από το θεράποντα ιατρό μας είναι απαραίτητος και μπορεί να αναδείξει την παρουσία λίπους στο συγκεκριμένο όργανο του ανθρώπινου σώματος.

Η αντιμετώπιση παθήσεων που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο και που αναφέρθηκαν παραπάνω, η τροποποίηση της διατροφής μας, καθώς και η σωματική άσκηση με ορθή και συντονισμένη απώλεια σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσουν το συκώτι μας να διατηρήσει την υγεία του.

 

Δρ. Νικόλαος Δ. Καρακούσης  –  Ειδικός Παθολόγος

MD, MSc, PhD

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ιακωβάκη 15, Τρίκαλα

24310 73738