Δημοσκόπηση του Act for Earth για την ανακύκλωση: Οικονομικά κίνητρα ζητούν οι πολίτες

Να επιβραβεύονται εκείνοι που εφαρμόζουν την ανακύκλωση στο σπίτι τους με οικονομικά κίνητρα, ζητούν οι πολίτες μέσω της δημοσκόπησης του Act for Earth για το θέμα.

Το νέο poll του Act for Earth, «έτρεξε» επί μία εβδομάδα μέσω της ιστοσελίδας και των social media και αφορούσε στο ζήτημα της ανακύκλωσης, που δυστυχώς, ακόμα και σήμερα δεν έχει φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται στην Ελλάδα φτάνει στο 20%, ενώ το υπόλοιπο 80% οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Την ίδια ώρα, μάλιστα, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν αντίστροφο. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση σταδιακά και εφαρμόζει προγράμματα που εμπεριέχουν και την έννοια της ανταπόδοσης, μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών, για παράδειγμα.

Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, το Act for Earth ρώτησε τους αναγνώστες του πώς πιστεύουν πως πρέπει να δοθούν κίνητρα για τη διάδοση της ανακύκλωσης και ποιας μορφής να είναι αυτά. Οι τέσσερις πιθανές απαντήσεις έλαβαν τα εξής ποσοστά:

– Να είναι οικονομικά, μέσω της επιβράβευσης των νοικοκυριών στα δημοτικά τέλη 51,3%

– Να έχουν τη μορφή προστίμων σε όσους δεν την εφαρμόζουν 25,6%

– Να είναι επιδοτήσεις για την αγορά εξοπλισμού 7,7%

– Να μην είναι οικονομικής μορφής 15,4%.

Η παροχή οικονομικών κινήτρων κερδίζει ξεκάθαρα την πρώτη θέση, όμως έχει ενδιαφέρον να σταθούμε και στο γεγονός πως ένας στους τέσσερις θεωρεί ότι καλό θα ήταν να επιβάλλονται και πρόστιμα σε όσους δεν εφαρμόζουν την ανακύκλωση σωστά. Επίσης, σε ένα ποσοστό 15,4%, οι πολίτες πιστεύουν πως τα κίνητρα για την ανακύκλωση δεν θα πρέπει να είναι οικονομικής φύσεως, προφανώς θεωρώντας αυτονόητη την ευθύνη μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Νέα δημοσκόπηση από το Act for Earth

Ήδη στην πλατφόρμα του Act for Earth βρίσκεται η νέα δημοσκόπηση για το περιβάλλον, όπου οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο εξής ερώτημα:

* Τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ για να καταστήσει την Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο, πιστεύετε πως:

– Είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δύσκολα θα εφαρμοστούν

– Είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα φέρουν αποτέλεσμα

– Είναι ανεφάρμοστα και δεν θα έχουν αποτέλεσμα

– Είναι δειλά και αναποτελεσματικά, δεν επαρκούν για το σημείο που βρισκόμαστε

Στο poll του Act for Earth οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίζουν τόσο στην πλατφόρμα Act for Earth όσο και μέσω της σελίδας του CNN Greece στο Instagram και στο Facebook (μείνετε συντονισμένοι).

cnn.gr