Δήμος Τρικκαίων & «Το χαμόγελο του Παιδιού» μέσω ΚΕΔΕ συγκεντρώνουν είδη ανάγκης για τον ουκρανικό λαό

Μέσω της συνεργασίας του Δήμου Τρικκαίων με τον οργανισμό «Το χαμόγελο του Παιδιού», θα μπορούν οι τρικαλινοί/ες να προσφέρουν την έμπρακτη βοήθειά τους στους άμαχους του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού. Επίσης, οι Δήμοι, μπορούν να μετέχουν στην ίδια προσπάθεια, μέσω του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΚΕΔΕ με τους δύο φορείς, που υλοποιείται στο πλαίσιο της στήριξης που παρέχουν ήδη Δήμοι και φορείς από όλη τη χώρα. Για άλλη μια φορά, εξάλλου, οι Δήμοι της Ελλάδας πρωτοστατούν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με στόχους, τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τη φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία.

 Όπως έχει ήδη δηλώσει ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου:

«Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού βγαίνει και πάλι μπροστά για να διαχειριστεί μια ανθρωπιστική κρίση, που μπορεί να μην δοκιμάζει άμεσα τη χώρα μας, αλλά σίγουρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους». Ευχαριστεί, δε, τους «Δημάρχους, γιατί αναδεικνύουν έμπρακτα το ανθρώπινο πρόσωπο της αυτοδιοίκησης». Αλλά και όλους/ες «τους πολίτες και τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτές τις νέες δράσεις,  αποδεικνύοντας το τεράστιο απόθεμα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης που διαθέτει η ελληνική κοινωνία».

Το Χαμόγελο του Παιδιού  

Με τη επιστολή του προέδρου του Οργανισμού κ. Κ. Γιαννόπουλου, προς τον κ. Παπαστεργίου, γίνονται γνωστοί οι τρόποι στήριξης των Ουκρανών.
Συγκεκριμένα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα μεταφερθούν με οχήματα του Οργανισμού, εθελοντές και κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην Ουκρανία. Στόχος, το «να προσφέρουν στήριξη και ανακούφιση επιτόπου στα παιδιά, τις οικογένειες και σε εκείνους που υποφέρουν, επιβεβαιώνοντας ότι η βοήθεια θα φτάσει εκεί που πρέπει».

Τα είδη αυτά είναι:

– Πάνες

– Μωρομάντηλα

–  Βρεφικό γάλα νο 1 και νο 2 (σκόνη)

– Ρυζάλευρο

– Έτοιμες βρεφικές τροφές

– Κρέμες συγκάματος (Sudocream, Fissan, Penaten)

– Μάρσιπους

– Θερμός

– Ατομικά νερά

– Μπάρες δημητριακών

– Σκηνές

– Κουβέρτες

– Sleeping bags

– Χαρτί υγείας

Τα φάρμακα και αναλώσιμα είναι:

– Depon

– Algofren

– Ponstan

– Voltaren

– Brufen

– Muscoril

– Augmentin (σιρόπι)

– Ceclor (σιρόπι)

– Zinadol (σιρόπι)

– Claripen ( σιρόπί)

– Φυσιολογικοί 0,9%

– Γλυκόζης 5%

– Ringer

– Γάζες αποστειρωμένες και μη αποστειρωμένες

– Σπρέι για εγκαύματα σε μορφή gel

– Αλοιφές για εγκαύματα

– Συσκευές ορών για ενδοφλέβια έγχυση φαρμάκων

– Σύριγγες όλων των μεγεθών

– Αιμοστατικά (tourniquet)

– Στολές προστασίας ολόσωμες για τον Covid-19

– Ιατρικές μάσκες

– Απολυμαντικά χεριών και επιφανειών

– Tobrex (κολλύριο)

– Tobradex (αλοιφές)

– Soldesanil (σταγόνες)

– Otrivin ( σταγόνες)

– Aerolin ( εισπνοές)

– Flixotide

– Fucicort

– Fucidin

– Betadine

– Octenicept

– Celestoderm-v with garamycin

– Kenacomb (κρέμα)

– Atarax (σιρόπι)

– Xozal ( σιρόπι)

– Bepanthol (κρέμα)

– Fenistil gel

– Οινόπνευμα

– Θερμόμετρα

Εάν ο αριθμός των ειδών που θα συγκεντρωθούν ξεπεράσει τον αριθμό των αναγκών, αυτά  θα διατεθούν για τα παιδιά και τις οικογένειες που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας και υποστηρίζονται μέσω των Κέντρων Στήριξης του Οργανισμού πανελλαδικά.

*Στα Τρίκαλα η συγκέντρωση των ειδών θα γίνει σε χώρο που θα γνωστοποιήσει ο Δήμος Τρικκαίων με νεότερη ανακοίνωση.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Όπως γνωστοποίησε στον κ. Παπαστεργίου η Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει αναλάβει την οργάνωση και συγκέντρωση σχετικών προσφορών παροχής βοήθειας στους Ουκρανούς εκτοπισθέντες.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.migration.gov.gr) στο πεδίο «Help Ukraine», υφίσταται πλέον πλατφόρμα (www.migration.gov.gr/helpukraine) στην οποία οι Δήμοι «μπορούν να υποβάλλουν τις υφιστάμενες από πλευράς τους δυνατότητες προσφορών, αναφορικά με το μείζον ζήτημα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, σε είδη πρώτης ανάγκης, υπηρεσίες στέγασης και άλλες υπηρεσίες υποστήριξης για τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες».