Διετή συμφωνία με τον ESM πρότεινε η κυβέρνηση

tsipras large

Πρόταση για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας το οποίο θα οδηγήσει και σε αντίστοιχης διάρκειας πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση ζητώντας παράλληλα αναδιάρθρωση του χρέους.

Νωρίτερα την Τρίτη ο πρωθυπουργός είχε συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ και τον Γ.Δ. του ESM Κλάους Ρέγκλινκ.

Τι ζητά η Αθήνα

Η κυβερνητική πρόταση υποβάλλεται – άγνωστο αν υπάρχει κάποιου είδους συνεννόηση η συμφωνία με τους Θεσμούς – κατ υπέρβαση της δηλωμένης ως τώρα απαίτησης των πιστωτών για ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος ακυρώνει το ελληνικό αίτημα για παράταση και ζητά ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας αποκλειστικά από την Ευρώπη χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ.

Αυτό προϋποθέτει νέο μνημόνιο η απάντηση στο ελληνικό αίτημα

Για να υλοποιήσει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να υπογραφεί νέο διετές μνημόνιο απαντά η πλευρά των δανειστών που φαίνεται να εκλαμβάνει την πρόταση ως μια ακόμη επικοινωνιακή προσπάθεια της Αθήνας.

«Ο ESM έχει κανόνες και η χρηματική βοήθεια που δίνει είναι υπό όρους, άρα απαιτείται νέο μνημόνιο και καινούρια μέτρα», αναφέρουν στελέχη των θεσμών.

Με δελτίο τύπου ανακοίνωσε το Μαξίμου το αίτημα στον ΕΣΜ

Μέσω δελτίου τύπου απο το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε η πρόταση της κυβέρνησης προς τον ESM.

« Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής.»

thetoc.gr