Διακοπές, εισιτήρια θεάτρου και βιβλία σε αγρότες

agrotisa 14

Τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν διακοπές έχουν 130.000 αγρότες, που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Αγροτικής Εστίας.
Δωρεάν ή με πολύ μικρό κόστος θα μπορέσουν να κάνουν διακοπές 130.000 αγρότες

Παράλληλα, 50.000 άτομα θα συμμετάσχουν φέτος στο εκδρομικό πρόγραμμα, ενώ 393.000 αγρότες θα πάρουν εισιτήρια θεάτρου και βιβλία. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στις δράσεις της Αγροτικής Εστίας καθορίζονται σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση. Για τη συμμετοχή στα νέα προγράμματα πρέπει:

 

Να είναι οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι του ΟΓΑ ή συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων ή
Να είναι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών και να έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ή
Να είναι μέλη των οικογενειών των ανωτέρω προσώπων, έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ.
Να είναι κάτοχοι βιβλιαρίου υγείας ΟΓΑ σε ισχύ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων από τους αγρότες υπερβεί τις προσφερόμενες θέσεις θα γίνει κλήρωση για την επιλογή των δικαιούχων. Στόχος είναι το πρόγραμμα να «τρέξει» από τον Ιούνιο. Στην υπουργική απόφαση προβλέπεται πως οι 115.000 προσφερόμενες θέσεις κοινωνικού τουρισμού αφορούν εξαήμερες εκδρομές (δηλαδή πέντε διανυκτερεύσεις). Οι υπόλοιπες 15.000 θέσεις απευθύνονται σε συνταξιούχους που θα κάνουν ιαματικό τουρισμό.

Παράλληλα, 5.000 άτομα θα κάνουν τριήμερες εκδρομές, 7.000 άτομα θα πραγματοποιήσουν διήμερες εκδρομές και 38.000 μονοήμερες εκδρομές. Τη φετινή χρονιά 93.000 άτομα θα πάρουν δωρεάν εισιτήρια θεάτρου και 300.000 θα παραλάβουν βιβλία.

Στην απόφαση προβλέπεται ακόμα πως θα δοθούν χρηματικά βοηθήματα και βραβεία σε 300 πολύτεκνες μητέρες, ενώ στο πρόγραμμα παροχής τροφείων για βρεφονηπιακούς σταθμούς θα συμμετάσχουν 1.250 άτομα. Τέλος, στο πρόγραμμα ανάληψης δαπανών για επιμορφωτικά σεμινάρια νέων αγροτών θα υπαχθούν 10.000 άτομα.

Σημειώνεται πως όσοι κάνουν χρήση μιας από τις προαναφερόμενες παροχές μέσα στη φετινή χρονιά δεν δικαιούνται δεύτερη παροχή μέσα στο έτος (εξαιρούνται τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρου, τα επιμορφωτικά σεμινάρια και οι παροχές στις μητέρες).

ethnos.gr