Δεκάδες Τρικαλινές Λαζαρίνες διαγωνίστηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων

Το έθιμο των Λαζαρίνων όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναβίωσε στο χώρο του Πνευματικού κέντρου Τρικάλων. Δεκάδες ήταν και φέτος οι λαζαρίνες, τα Τρικαλινά κορίτσια που «διαγωνίστηκαν» στην εκδήλωση-διαγωνισμό «Λαζαρίνες 2017», που διοργανώθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού-Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας -Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων

Μαθήτριες από Δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία των Τρικάλων, αλλά και μικρότερα σε ηλικία κορίτσια, τραγούδησαν στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου, με τις παιδικές χαρούμενες φωνούλες τους το Λαζαριάτικο τραγούδι  «ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα βάγια…».

Σε όλα τα παιδιά προσφέρθηκαν τα παραδοσιακά φιλέματα (καρύδια, αυγά, ξερά σύκα, καραμέλες), λαζαράκια (ψωμένια ανθρώπινα ομοιώματα) και ενθύμια συμμετοχής.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε και μέλη της επιτροπής ήταν οι κυρίες Έφη Λεβέντη Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων, Σοφία Αλεστά Δημοτική Σύμβουλος, Αρετή Αναγνωστιάδη -Μοράκη μέλος του Δ.Σ. του ΣΦΛΜΤ, Λίτσα Τσιρέπα μέλος Δ.Σ. του ΣΦΛΜΤ.

Οι Λαζαρίνες  συμμετέχουν είτε ατομικά, είτε ομαδικά έχοντας καλάθια κατασκευασμένα με φυσικά υλικά και στολισμένα με φυσικά λουλούδια, και τραγουδώντας ένα από τα παραδοσιακά κάλαντα της εορτής Σε όλα τα παιδιά προσφέρονται παραδοσιακά φιλέματα και ενθύμια συμμετοχής. Θα βραβευθούν τα τρία ωραιότερα καλάθια, τα τρία καλύτερα παραδοσιακά τραγούδια και οι τρεις καλύτερες συνολικές παρουσίες (καλάθι και τραγούδι).

Στη Θεσσαλία, όπως και στη Στερεά  Ελλάδα, στη Μακεδονία, και στη Θράκη τα κάλαντα του Λαζάρου τα τραγουδούν μόνο κορίτσια , οι «λαζαρίνες».  Στολισμένες με ωραίες φορεσιές και κρατώντας καλάθια στολισμένα με λογής λογής ανοιξιάτικα λουλούδια γυρίζουν όλα τα σπίτια. Καθώς τελείται μέσα την καρδιά της Άνοιξης πέρα από τα θρησκευτικά μηνύματα που μεταδίδει , συμβολίζει και την αναγέννηση της φύσης.  Οι λαζαρίνες επίσης συμβολίζουν την αναγέννηση και συνέχιση της ίδιας της παραδοσιακής κοινωνίας, είναι οι κοπέλες – μελλοντικές  νύφες που θα αναλάβουν μέσα από το γάμο και την απόκτηση παιδιών να ανανεώσουν και να συνεχίσουν την παραδοσιακή κοινωνία.

Τα Λαζαρινά κάλαντα περιέχουν  τραγουδάκια ολιγόστιχα που αναφέρονται στο θρησκευτικό μήνυμα της εορτής και πάρα πολλά παινέματα τραγουδάκια που εξυμνούν  τα μέλη της οικογένειας  (νοικοκύρης, νοικοκυρά, μικρό παιδί, παλικάρι, κοπέλα, αρραβωνιασμένοι, νιόπαντροι) αλλά και τα μέλη της παραδοσιακής κοινωνίας του χωριού: ιερέα, δάσκαλο, γεωργό, τσομπάνο.

Η απονομή των βραβείων στις νικήτριες του διαγωνισμού θα ανακοινωθεί προσεχώς μέσω του τύπου.