Δείτε διαταγή της Χωροφυλακής από το 1907 – Τι ζητάει

Το παρακάτω κείμενο είναι ένα ντοκουμέντο. Πρόκειται για την αστυνομική διαταγή που εξέδωσε ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Ματαράγκας Καρδίτσας, στις 8 Δεκεμβρίου 1907, και είναι ..

αποκαλυπτική για τα ήθη της επαρχίας εκείνης της εποχής.

«Προς απάσας τας αρχάς που διοικούν το χωρίον Ματαράγκα Καρδίτσης:

Δήμαρχο, ιερέα του χωριού, Δάσκαλο και άπαντας τους προύχοντας του χωρίου.

Ήρθα εις Ματαράγκαν κατόπιν διαταγής του διοικητού μου μετά ενός χωροφύλακος προς επιβολήν της τάξεως, από άκρου εις άκρον του χωρίου, άνευ χρονοτριβής και άμεσα.

Διότι προχθές στο σιργιάνι μετά την Θίαν και Ιεράν Λιτουργίαν εν τω ναό όταν έπαιζαν τα κλαρίνα και τα όργανα ο Κώστας (ας μην αναφέρω το όνομα του) χόρευε συνέχεια μπροστά χωρίς να αφίνη και τους άλλους να χορέψουν μπροστά με κατά συνέπια παραξιγιθήκατε και πλακωθήκατε στο ξύλο με τα παλούκια και τα μαχαίρια με αποτέλεσμα και κατά συνέπια να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι.

Πάραφτα να εφαρμόσετε απάσας τα εξής διαταγάς μου:

1) Αν ξανασιμβή τιάφτη πράξης εν τω χωρίο να γνωρίζετε ότι θα σας συλλάβω και άνευ χρονοτριβής αμέσως θα σας κλείσω στη φυλακή. Όταν παίζουν τα κλαρίνα και τα μουσικά όργανα στο σιργιάνι στο πανιγίρη και στο γάμο πρέπει να χορεύουν μπροστά άπαντες που επιθυμούν να χορέψουν και όχι μόνο ο ίδιος άνθρωπος. Αυτό είναι γαϊδουριά.

2) Μου αναφέρθηκε ότι ο γάιδαρος του Χατζόπουλου τον Σεπτέμβριο μπήκε στο καλαμπόκι του Βάιου (ας μην αναγράψω το επίθετο) και ο Βάιος εκνευρίστηκε και κάρφωσε τον γάιδαρο με την αξάλη στο ένα καπούλι. Καταλαβαίνετε ο γάιδαρος δεν είναι όνος αλλά ο Βάιος. Άνευ πόλων σκέψεων καταλαβαίνει κανείς ότι ο κεφάλη δεν έχει μυαλό αλλά κολοκυθόσπορο. Απαγορεύετε να ξαναγίνει εκ νέου τέτοιο απαράδεκτο ή παρόμοιο πράγμα.

3) Πήγα στο μαγαζί για καφέ και από έξω βρομούσε κατρουλιό. Απαγορεύετε να κατουράτε έξω στον τοίχο του μαγαζιού.

4) Απαγορεύετε το βρισίδιν το φονασκίν και εντός του καφενείου το ανεμίζιν διότι είναι χειμώνας και αισθάνεται τις αποφορά από τι βρόμα. Όστις επιθυμεί να ανεμιστεί να εξέρχεται έξωθεν του καφενείου.

5) Ίδα πολλές γυναίκες να πιάνουν τη σιγκούνα μετά του υποκαμίσου να το τραβούν προ το έμπροσθεν να ανοίγουν τα πόδια και να ουρούν ορθίως. Το τοιούτον είναι απαράδεκτο και πρέπει άνευ χρονοτριβής να τις βρακόσετε άπαξ και διαπαντός.

6) Όταν λίαν προίαν πάτε τα γελάδια στο γελαδάρη και γυρίζοντας πρέπει ανυπερθέτως να μαζέβετε τις βονιές των ζώων από το δρόμο, το ίδιο να κάνετε και το βράδι διότι δεν έχει που να πατίση όστις βαδίζει εις τας οδούς του χωρίου. Και εκτός του τοιούτου σας χρειάζονται αι βονιές να ζεστένεστε στο μπουχαρί το χειμώνα με τα κρία.

7) Σε κάθε πανήγυρι αποκριές Πάσχα και γάμους που βαδίζει καλοντυμένος ο κόσμος πάι στην Εκκλησία και μετά χορέβη στα σιργιάνια και στους γάμους πρέπει άπαντα τα σκυλιά να είναι δεμένα διά χονδρών αλισίδεον και σχινίον προς αποφυγήν ατυχημάτων εκ τον σκιλοδακομάτων.

8 ) Να μην πίνετε πολύ ινοπνεμβατόδη ποτά τσίπουρα και ίνους και μετά ξερνοβολάτε και κάνετε χαζομάρες.

9) Να τηρήσετε άνευ αντιρρήσεως και χρονοτριβής την άνωθεν ταύτην διαταγή μου άνθρωποι σκύλοι και γυναίκες διότι όποιος συλληφθεί παραβάτης θα τον σύλλαβο θα τον κλίσω στο σχολείο και αλίμονο του θα τον ταράξω και θα τον μαυρίσω στο ξύλο.

Να με συγχαρείτε αν έκανα κάποιο συντακτικό λάθος καθότι τελίοσα και εγώ την Τρίτη του Δημοτικού σχολίου διότι δεν με έστειλε ο πατέρας μου από το χωρίον εις την Λάρισσαν για να μάθω περισσότερα γράματα. Σαν Γκαραγκούνης που είμαι και εγώ καταλαβαίνετε άπαντες τας γραφάς μου τας οποίας θέλετε δεν θέλετε να τας τηρήσετε ανυπερθέτως».

prokirixi.gr