Χρήστος Σιμορέλης: Παρέμβαση για το «Σκοπιανό»

Την πρώτη πολιτική παρέμβαση για τη νέα χρονιά έκανε ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κ. Χρήστος Σιμορέλης, στην εκπομπή «Σήμερα» στο ΣΚΑΙ. Το κύριο θέμα της συζήτησης στο πολιτικό πάνελ ήταν η ονομασία των Σκοπίων, το οποίο αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία για πολλά χρόνια.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι ένα τόσο σοβαρό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε σε αυτό στο δημόσιο λόγο.Ηθέση της Κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε και στις προγραμματικές της δηλώσεις, είναι σαφής«σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμόέναντι όλων». Είναι παλιά θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και να σημειώσουμε είναι η ίδιαθέση που είχαν εκφράσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, οι οποίες  απέτυχαν να επιλύσουν το ζήτημα.Σε αυτή τη θέση πρέπει να ενωθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις για να δοθεί ένα τέλος στο Εθνικό αυτό θέμα, πράγμα που θα έχει πολλαπλά οφέλη για η χώρα μας.

Δεδομένου λοιπόν ότι η θέση της Κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι η θέση που εξέφρασαν και οι Κυβερνήσεις Μητσοτάκη το 1993 και Καραμανλή το 2007,  είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τη διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας και των στελεχών της. Το ερώτημα είναι αν  το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφωνεί στη ουσία της παραπάνω θέσης ή παίζει μικροπολιτικά παιγνίδια θέτοντας αντισυνταγματικά θέμα δεδηλωμένης,οδηγώντας  τη χώρα σε κίνδυνο την ώρα που ανακάμπτει,ώστε όπως νομίζουν να πετύχουν την επάνοδο τους στην εξουσία.