Χρ. Λιάπης: Η απουσία ενσυναίσθησης και τύψεων βασικά χαρακτηριστικά των θυτών που στερούν ανθρώπινες ζωές

Για το θλιβερό φαινόμενο της έξαρσης των γυναικοκτονιών αλλά και της ενδοοικογενειακής βίας το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, μίλησε το πρωί του Σαββάτου στην εκπομπή του Δημήτρη Παδιού ΡΑΔΙΟ ΖΥΓΟΣτάθμιση στον FM 100 Ράδιο Ζυγός, ο Καλαμπακιώτης ψυχίατρος και Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρίστος Λιάπης, σκιαγραφώντας παράλληλα τα προφίλ του θύτη και του θύματος.

«Μέσα σε ένα χρόνο περίπου μετράμε 11 γυναικοκτονίες και αμέτρητες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Η πανδημία και ο εγκλεισμός τόσο μηνών, σίγουρα έχουν αφήσει βαθιά αποτυπώματα στην ελληνική κοινωνία, κάνοντας τους ανθρώπους πιο επιθετικούς και φέρνοντας πολλά ζευγάρια απέναντι σε καταστάσεις που ούτε τα ίδια γνώριζαν, όταν αναγκάστηκαν λόγω των συνθηκών να μείνουν κλεισμένοι μέσα σ΄ένα σπίτι για πολλές ώρες μαζί, βγαίνοντας στην επιφάνεια διαφωνίες, προστριβές και τσακωμοί μεταξύ τους. Σαφώς και δεν είναι μόνο η πανδημία και ο εγκλεισμός, τα αίτια που οδηγούν σε επιθετικές συμπεριφορές και κατ΄επέκταση σε αποτρόπαιες πράξεις όπως η ανθρωποκτονία και η αυτοχειρία, είναι όμως βασικός παράγοντας διάσπασης και κατακερματισμού των ανθρώπινων σχέσεων», τόνισε ο Χρίστος Λιάπης μέσω της ψυχιατρικής του ιδιότητας.

«Συνήθως οι θύτες που προχωρούν στην ανθρωποκτονία, είναι άνθρωποι με απουσία ενσυναίσθησης και τύψεων. Προφανώς έχουν υποστεί στρεβλώσεις από την πατρική οικογένεια, θεωρώντας την άλλη άποψη από πλευράς της συντρόφου τους ως μέγιστη προσβολή για το εγώ τους, έχοντας χαμηλή ανοχή στη ματαίωση και μην μπορώντας να διαχειριστούν μια απόφαση ή μια έκφραση που πιθανώς τους θίγει», κατέληξε κλείνοντας ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ.