Χαραμάδα ελπίδας για τα οικονομικά του δήμου

dhmarxeio_copyΦως στο βαθύ τούνελ του οικονομικού αδιεξόδου του δήμου Τρικκαίων άρχισε να φαίνεται μετά την προχθεσινή συνάντηση του δημάρχου κ. Χρήστου Λάππα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση.

Την ώρα που ο δήμος Τρικκαίων αδυνατεί να καταβάλει το δεκαπενθήμερο στους μονίμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους του, αλλά και παρουσιάζει ένα πρωτόγνωρο άνοιγμα στην τοπική αγορά το οποίο τη βυθίζει περαιτέρω στην ύφεση λόγω της έλλειψης ρευστότητας, ο κ. Λάππας συναντήθηκε με τον κ. Ραγκούση στην Αθήνα, με τον τελευταίο να δίνει απαντήσεις στα δύο κύρια ζητήματα που τέθηκαν από πλευράς του δημάρχου Τρικκαίων για την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση η οποία θα επιτρέψει στη δημοτική αρχή να λειτουργήσει στοιχειωδώς τον δήμο και στη ρύθμιση των χρεών που υπονομεύουν οποιαδήποτε μελλοντική του προοπτική.

Ως προς το δεύτερο, ο κ. Ραγκούσης, αναφέρθηκε στην τροπολογία που θα ψηφιστεί αύριο Παρασκευή και με την οποία ρυθμίζονται τα χρέη των δήμων. Όπως δήλωσε στον κ. Λάππα, μέσω αυτής της τροπολογίας θα ρυθμιστούν τα δάνεια και τα χρέη με επιδοτούμενο επιτόκιο. Επομένως, θα μπορέσει ο δήμος Τρικκαίων να διαχειριστεί το υπέρογκο -όπως χαρακτηρίζεται από τη δημοτική αρχή- χρέος του. Ο κ. Λάππας, πάντως, ζήτησε ρύθμιση των χρεών με περίοδο χάριτος δύο ετών.

Ως προς την επιχορήγηση, επίσημες ανακοινώσεις δεν υπήρξαν, ωστόσο, φέρεται ο κ. Ραγκούσης να δήλωσε στον κ. Λάππα, ότι θα διαθέσει ποσό που θα κυμαίνεται από ένα έως τρία εκατομμύρια ευρώ στο δήμο Τρικκαίων για να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων τόνισε στον υπουργό εσωτερικών «τα προβλήματα που προκύπτουν στις επιχειρήσεις του Νομού από τις οφειλές του δήμου και του κράτους προς αυτές, οι οποίες -όπως τόνισε- κινδυνεύουν να οδηγήσουν την τοπική κοινωνία σε κατάρρευση».

Ο κ. Λάππας, πέραν αυτών των θεμάτων, έθεσε στον κ. Ραγκούση το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία και του κόστους αυτής της μεταφοράς και το θέμα της συγκρότησης της ΠΕΔ ζητώντας να συγκροτήσει των παραρτημάτων να γίνει με βάση τον πληθυσμό του κάθε Νομού και όχι με βάσει τον αριθμό των δήμων.

Τέλος, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να επισκεφθεί τα Τρίκαλα, πρόσκληση που καταρχήν αποδέχθηκε ο κ. Ραγκούσης.