Μπακαλιάρος στιφάδο στο φούρνο

Το στιφάδο πιο απολαυστικό από ποτέ, στον φούρνο με μπακαλιάρο και δαμάσκηνα. Ενα φαγητό που θα κλέψει την παράσταση στο τραπέζι!

Υλικά για 4-6 άτομα

1.000 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
1.000 γρ. παστό μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένο
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
50 ml. κόκκινο ξίδι καλή ποιότητας
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 δαφνόφυλλα
2 γαρίφαλα
3-4 κόκκους μπαχάρι
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
250 ml ντοματοχυμό
10 αποξηραμένα δαμάσκηνα
2 κουτ. σούπας σταφίδα (προαιρετικά)
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε σε κρύο νερό για 1 ώρα. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Σβήνουμε με το ξίδι και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, τον ντοματοπελτέ, τον ντοματοχυμό, αλάτι, πιπέρι και 250 ml νερό. Σε ένα ταψί βάζουμε τον μπακαλιάρο και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια με τη σάλτσα τους, τα δαμάσκηνα, τη σταφίδα αν βάλετε, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 1 ώρα, ελέγχοντας τα υγρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος και συμπληρώνοντας αν χρειαστεί. Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο στιφάδο ζεστό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Παραλλαγή:

Αν δεν θέλετε να ανάψετε τον φούρνο σας, το φαγητό αυτό γίνεται το ίδιο νόστιμο και στην κατσαρόλα.

Φωτογραφία – Food Styling: Funky Cook – Food Blogger (funky.cook)/ Eύα Μονοχάρη

olivemagazine.gr