Bάιος Φασούλας : Στην 5η Ανθολογία της ΕΕΛΣΠΗ ο Βασίλης Κουτουζής

 

Η ΕΕΛΣΠΗ ΣΤΕΚΕΙ ΟΡΘΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ

Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων, ιδρύθηκε το 2001 με έδρα την Φύρτη της Γερμανίας με πρωτοβουλία του εκεί διαμένοντος τότε προέδρου της κ. Βάϊου Φασούλα. Εδώ και καιρό ο επί χρόνια μετανάστης στη Γερμανία Βάιος Φασούλας, ο οποίος όχι μόνο πρόκοψε επαγγελματικά, αλλά αναδείχθηκε, όπως είναι γνωστό και εξελίχθηκε σε διαπρεπή λογοτέχνη, ίδρυσε την ΕΕΛΣΠΗ και μαζί με άλλους, με διεθνή απήχηση στο χώρο του απανταχού Ελληνισμού και όχι μόνο, διατηρούν την Ένωση στη διεθνή επικαιρότητα.

Εδώ και δέκα χρόνια επαναπατρίστηκε στην Πατρίδα και σήμερα ο Βάιος Φασούλας δημιουργεί και κινεί τα νήματα των δραστηριοτήτων της Ένωσης από τα Τρίκαλα όπου διαμένει- στο εκεί πανέμορφο σπιτικό του και μας λέει:

-Δεν υπάρχει καλύτερος χώρος από την Ελλάδα για να επικοινωνείς και να φροντίζεις για τα θέματα των απανταχού Ελλήνων. Αρκεί να το καταλάβουν όσοι κυβερνώντες ασχολούνται με αυτά.

Η ΕΕΛΣΠΗ έχει μία ιδιομορφία. Είναι η μοναδική, ίσως, Ένωση στον κόσμο που λειτουργεί μέσω του Διαδικτύου, σε σημείο μάλιστα που ακόμη και σήμερα να μην έχουν συναντηθεί ακόμη και κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου! Για να φτάσουν τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕΛΣΠΗ να δημιουργήσουν μία Ένωση τέτοιου χαρακτήρα, υποχρεώθηκαν να ξεπεράσουν αρκετές «συμπληγάδες». Και το φιλόδοξο όραμα της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας» 2000-2001, έγινε πραγματικότητα, χάρη στις δυνατότητες που έδινε το Διαδίκτυο. Τα πλήκτρα στους Η/Υ «άναβαν» και οι διαδικτυακές επικοινωνίες έφταναν στο κατακόρυφο. Συνομίλησαν, συνεννοήθηκαν, έφτιαξαν το καταστατικό τους, πέρασαν στη δραστηριότητα. Αλλά τον απολογισμό πρέπει να τον κάνει το ΔΣ.

Ο παγκόσμιος χαρακτήρας της ΕΕΛΣΠΗ, επιτρέπει στην Ένωση να έχει την δυνατότητα της αμέσου αντίδρασης και παρέμβασης και να συμμετέχει ενεργά ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ σε κάθε κίνηση που γίνεται οπουδήποτε στον Πλανήτη και έχει σχέση με τα εθνικά θέματα.

Οι συνεδριάσεις γίνονταν και γίνονται σχεδόν καθημερινά ακόμη και με τηλεδιάσκεψη!

Αξίζει να γίνει η αναφορά αυτού που είχε γράψει κάποτε ένας συνάδελφος. Ότι: «Ο Ελληνισμός, έχει βρει τον τρόπο να φέρει πολύ κοντά τον πατριώτη του, να επικοινωνεί και να ανταλλάσσει τους πόθους του, τις γνώμες και τους καημούς του… Να μιλάς με Αυστραλία, να παρεμβαίνει η Βενεζουέλα, να παρεμβάλει η Νυρεμβέργη τις απόψεις της, να δίνει παρουσία το Γιοχάνεσμπουργκ, να απαντάει η Νέα Υόρκη. Και η Αθήνα, να νυστάζει…» Ναι! Η Αθήνα να νυστάζει…

Δυστυχώς, η Μητρόπολη, ποτέ μέχρι σήμερα δεν έδωσε σημασία στην ΕΕΛΣΠΗ. Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων, δεν αναφέρεται σε καταλόγους, επειδή, η Ένωση δεν προσέφυγε σε σχετικά κέντρα και ποτέ δεν ακολούθησε κάποια κομματική γραμμή.

Οι μοναδικοί δεσμοί και κρίκοι επικοινωνίας με την Πατρίδα μεταξύ άλλων υπήρξε το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Ωνάση, το ΣΑΕ και βεβαίως ο γηγενής συγγραφέας που η ΕΕΛΣΠΗ ενέταξε στις γραμμές της.

Κατά τα άλλα η «επίσημη» Ελλάδα ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΥΣΑ και δεν έχει δώσει σημασία για το τι κατάφεραν να κάνουν μια χούφτα Έλληνες της ξενιτιάς. Κατάφεραν, να βάλουν κατά μέρος τα πολιτικά τους «πιστεύω», ενώθηκαν και με όσες δυνάμεις και δυνατότητες διαθέτουν, με τα κείμενά τους, που πάντα βρίσκουν φιλόξενη αγκαλιά στα Ελληνόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σκορπίζουν στα πέρατα της Οικουμένης το Ελληνικό Πνεύμα και διαδίδουν την Ελληνική Γλώσσα. Και στις ξένες πατρίδες όπου ζουν, δεν διοργανώνουν… καλλιστεία, αλλά προσφέρουν ό, τι μπορούν για να ομιλούν τα Ελληνόπουλα τη γλώσσα τους και να μαθαίνουν ποια είναι η Πατρίδα τους και ο Πολιτισμός της. Ακόμα και σήμερα που η Χώρα μας περνάει τη μεγάλη κρίση, η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων, στέκεται όρθια, μέρα με τη μέρα, οργανώνεται και οι άνθρωποί της πιστεύουν ότι στο εγγύς μέλλον, θα υπάρξει η κατάλληλη υποδομή, ώστε να δρομολογηθούν οι προγραμματισμένες πρωτοβουλίες της.

Εκφράζεται δε η ελπίδα, ότι σύντομα θα έρθει η ημέρα που η Ελληνική Πολιτεία θα την «ανακαλύψει»! Άξιο απορίας παραμένει το γεγονός πώς και έχει διαφύγει της προσοχής των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών και πνευματικών παραγόντων. Η ΕΕΛΣΠΗ υπάρχει και λειτουργεί 16 χρόνια. Χρόνια γεμάτα προσπάθειες και μάχες για την Πατρίδα, τον Ελληνισμό και τον Πολιτισμό.

Βασίλης Κουτουζής

Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, μέλος ΕΣΗΕΑ

Επίτιμο μέλος της ΕΕΛΣΠΗ

http://www.koutouzis.gr/ info@koutouzis.gr

EΒΡΟΥ  108  Πειραιάς ΤΚ 185 44

ΠΟΡΟΣ 22980-43163