Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών το καλοκαίρι στην Ευρώπη

Ο ιδιαίτερα θερμός και ξηρός καιρός που επικράτησε φέτος την άνοιξη απειλεί με καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στη διάρκεια του καλοκαιριού όχι μόνο τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, αλλά και αυτές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, προειδοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ηδη το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS) έχει καταγράψει τις προηγούμενες ημέρες δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και στη βόρεια Γαλλία, σε περιοχές όπου η θερμοκρασία τους ανοιξιάτικους μήνες ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων. «Αυτή τη σεζόν, οι πυρκαγιές αναμένεται να είναι περισσότερες και οι περιοχές που θα πληγούν μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών», δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος για την αντιμετώπιση κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, αναφερόμενος στην περίοδο μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.

Ο επίτροπος δεν ήταν σε θέση να προβλέψει κατά πόσον θα έχουμε φέτος περισσότερες καταστροφές από πυρκαγιές σε σύγκριση με το 2019, χρονιά που οι πυρκαγιές είχαν προκαλέσει ρεκόρ καταστροφών στην Ευρώπη. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Κομισιόν προβλέπει πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεσπάσουν τεράστιες και πολλές πυρκαγιές φέτος. «Οι περιοχές που είναι ευάλωτες σε δασικές πυρκαγιές δεν περιορίζονται πλέον μόνο στη Νότια Ευρώπη, αλλά βρίσκονται επίσης στην Κεντρική Ευρώπη, ακόμη και στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης», είπε ο Λέναρτσιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως φέτος καταγράφηκε στο Βέλγιο ο πιο ξηρός Μάιος από το 19ο αιώνα, με τον ζεστό καιρό να περιορίζει την ανάπτυξη των καλλιεργειών και να μειώνει τη σοδειά στην επαρχία της δυτικής Φλάνδρας.

Τον Απρίλιο, η θερμοκρασία που καταγράφτηκε στην Ευρώπη ήταν κατά μέσον όρο 1,3 β. Κελσίου υψηλότερη από το επίπεδο πριν από την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης, με αποτέλεσμα ο Απρίλιος να είναι ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί στην Ιστορία μαζί με το 2016. Η ηλιοφάνεια σε μεγάλες περιοχές της δυτικής, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ήταν τον Απρίλιο κατά 150% υψηλότερη σε σύγκριση με το κανονικό. Ο φετινός ήταν ο πιο ηλιόλουστος Απρίλιος που έχει καταγραφεί σε Βρετανία, Ολλανδία και Γερμανία. Παράλληλα, από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου έπεσαν ελάχιστες βροχές σε Γερμανία, Ελβετία και Γαλλία.

kathimerini.gr