Αυστραλία: 1,5 δισεκατομμύριο λιγότερες πλαστικές σακούλες μετά την απαγόρευση των σουπερμάρκετ

Η απαγόρευση των πλαστικών σακούλων μιας χρήσης από τις δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της Αυστραλίας απέτρεψε την εισαγωγή περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων σακούλων στο περιβάλλον και η βιομηχανία λιανικής πώλησης ελπίζει ότι αυτή είναι μόνο η αρχή.

Η απόφαση των αλυσίδων Coles και Woolworths να σταματήσουν να προσφέρουν πλαστικές σακούλες μίας χρήσης στα τέλη του καλοκαιρού είχε αρχικά συναντήσει αντίδραση από τους καταναλωτές. Ωστόσο, τρεις μήνες μετά τη ριζική αλλαγή, η κατανάλωση πλαστικών σακούλων σε εθνικό επίπεδο έχει μειωθεί κατά 80%, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Λιανοπωλητών της χώρας. Μάλιστα, ορισμένοι λιανοπωλητές αναφέρουν ποσοστά μείωσης έως και 90%.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Στάουτ, εκπρόσωπο της ένωσης, η απαγόρευση ήταν μια «γενναία» κίνηση από τα μεγάλα σουπερμάρκετ που άνοιξε το δρόμο για τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες συνήθως δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν αρνητικές αντιδράσεις από τους πελάτες τους, να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ο Στάουτ ελπίζει ότι οι μεγάλοι λιανοπωλητές θα συνεχίσουν να ηγούνται της κίνησης προς μια πιο βιώσιμη βιομηχανία και θα απαγορεύσουν άλλες επιλογές συσκευασίας μιας χρήσης. «Νομίζω ότι θα υπάρξει περισσότερη πίεση σε όλους μας για να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι σε αυτό που καταναλώνουμε», πρόσθεσε.

«Για τις επιχειρήσεις, για το περιβάλλον, για τον καταναλωτή και φυσικά για τις τοπικές αρχές που πρέπει να εργαστούν για να αφαιρέσουν αυτά τα πράγματα από τους χώρους υγειονομικής ταφής, υπάρχει ένα πλήθος πλεονεκτημάτων από την απαγόρευση των πλαστικών».

naftemporiki.gr