Aξίζει τόσο άγχος για τις εξετάσεις;

π. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου- Μουσικού 

Ποιος γονέας δεν αγωνιά για το παιδί του όταν δίνει εξετάσεις; Και εάν αυτές είναι οι πανελλήνιες τότε πραγματικά στο σπίτι χάνεται κάθε χαμόγελο και όλοι έχουν το νου τους πως να προσφέρουν το καλύτερο σ’ αυτόν που διαγωνίζεται. Πολλοί γονείς θεωρούν πως οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι το Α και το Ω για το παιδί τους διότι από αυτές θα εξαρτηθεί η υπόλοιπη ζωή του. Και εν μέρει μπορεί να έχουν δίκαιο όμως η πείρα της ζωής άλλα λέει. Πολλοί νέοι εξ’ αιτίας αυτών των εξετάσεων στο μέλλον κάποια στιγμή της ζωής τους έπαθαν κατάθλιψη διότι ποτέ δεν χάρηκαν τα παιδικά τους χρόνια!

Οι στατιστικές αλλά και οι ειδικοί λέγουν πως οι νέοι σίγουρα σήμερα θα χρειαστούν να κάνουν δυστυχώς και άλλα επαγγέλματα από αυτά που σπούδασαν για να επιβιώσουν. Αλίμονο στα παιδιά που είναι μεγαλωμένα μέσα στα πούπουλα και τα γράμματα μόνο.

Η σημερινή μάλιστα κρίση απέδειξε ότι είναι μεγάλο λάθος οι γονείς να μαθαίνουν τα παιδιά τους μόνο να διαβάζουν για να αποφύγουν τις γεωργικές ή τις κτηνοτροφικές εργασίες. Τόσα μορφωμένα παιδιά, που είναι άνεργα και περνάνε το χρόνο τους στις καφετέριες, δεν θα έπιναν πιο αξιοπρεπώς τον καφέ τους, αν κάθε σπίτι είχε ένα-δύο στρέμματα, όπου θα μπορούσαν να περιποιηθούν λίγα δέντρα ή λίγα ζώα προς όφελος της οικιακής οικονομίας; Ο άνθρωπος προέρχεται από το χώμα, γι’ αυτό διαταράσσεται ψυχικά όταν δεν ξέρει να φυτέψει έστω λίγα λουλουδάκια στη βεράντα του σπιτιού του.

Δόξα τω Θεώ υπάρχουν σήμερα νέοι οι οποίοι αν και σπούδασαν διάφορες επιστήμες δουλεύουν ως κτηνοτρόφοι ή γεωργοί. Αντίθετα πόσοι νέοι και νέες σήμερα δεν είναι γεμάτοι απελπισία και κατάθλιψη διότι συνειδητοποίησαν ότι τα πολλά γράμματα και οι πολλές ώρες που πέρασαν μπροστά σε ένα υπολογιστή δε μπορούν να τους εξασφαλίσουν το καθημερινό τους φαγητό!

Ο σοφός νομοθέτης Λυκούργος στην Αρχαία Σπάρτη, έβαλε τους υπηρέτες του να εκπαιδεύσουν δύο κουταβάκια με τον εξής τρόπο: στο ένα έδιναν καθημερινά ένα πιάτο φαγητό για να τρώει, ενώ το άλλο το έβγαζαν στην εξοχή και το άφηναν να ταλαιπωρείτε ελεύθερο κυνηγώντας  λαγούς και άλλα μικρά ζώα. Όταν τα σκυλάκια μεγάλωσαν, κάλεσε όλους τους Σπαρτιάτες και τις Σπαρτιάτισσες, έβαλε στα πόδια του τα δύο σκυλιά και κράτησε στα χέρια του ένα πιάτο φαγητό. Τότε τους ρώτησε: «Εάν εξαφανίσω αυτό το πιάτο, πιο από τα δύο σκυλιά θα επιβιώσει; Σκληραγωγήστε τα παιδιά σας ώστε να μάθουν να επιβιώνουν μόνα τους, διότι μόνο με την εργατικότητά τους θα μπορέσουν να στηριχθούν στα πόδια τους όταν μείνουν μόνα τους στη ζωή!»

Μητέρες, μήπως σας συμφέρει να μάθετε στα κορίτσια σας εκτός από το να διαβάζουν, να μαγειρεύουν, να ξεσκονίζουν, να σφουγγαρίζουν. Πατεράδες, μήπως θα ήταν χρήσιμο για τα παιδιά σας να γνωρίζουν πώς φυτεύεται ένα δεντράκι, πώς βάφεται ένα κάγκελο, πώς πλένεται το αυτοκίνητο από το να ξέρουν μόνο ποδόσφαιρο ή πώς να πίνουν καφέ όλη μέρα στην καφετέρια; Όλοι οι νέοι δεν είναι για γράμματα, υπάρχουν τόσες όμορφες τέχνες για τα παιδιά μας. Πως είναι δυνατόν σήμερα το 90% των μαθητών να μπαίνουν στα πανεπιστήμια; Είναι άξιοι όλοι αυτοί; Ποιος θα γίνει γεωργός και κτηνοτρόφος για να παραχθεί η τροφή μας;

Πόσο πιο ισορροπημένη και όμορφη θα ήταν η ζωή μας, αν όλες οι οικογένειες είχαν τη δυνατότητα μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία να πηγαίνουν όλοι μαζί στο μικρό ή μεγάλο τους κτήμα, όπου θα περιποιούνταν τα δέντρα και τα ζώα τους! Μήπως τότε θα είχαμε λιγότερες αυτοκτονίες και ψυχοφάρμακα σε κάθε οικονομική ή πνευματική κρίση; Στη φύση ο άνθρωπος μπορεί να γνωρίσει καλύτερα και τον εαυτό του και το Θεό!

Τέλος ας μην ξεχνούμε όλοι πως κύριος σκοπός της ζωής μας είναι η καλλιέργεια της ψυχής  και όχι η μόρφωσή. Πόσοι μορφωμένοι άνθρωποι δεν ατύχησαν στην δημιουργία μιας σωστής οικογένειας! Η γνώση χωρίς αρετή οδηγεί τον άνθρωπο στην υπερηφάνεια και η υπερηφάνεια στην απομόνωση και την κατάθλιψη. Μόνον ο άγιος άνθρωπος είναι ευτυχισμένος και όχι ο μορφωμένος.

Γονείς ας χαλαρώσουμε μπροστά στις εξετάσεις των παιδιών μας. Ας τους επισημάνουμε πως υπάρχουν πολύ σπουδαιότερα πράγματα στην ζωή τους από αυτές όπως είναι ή αρετή, η υγεία, η αγάπη για τον συνάνθρωπο και γενικά η ψυχική τους ισορροπία. Με αυτές τις σκέψεις νομίζω πως τόσο από τους γονείς όσο και από τους μαθητές θα υποχωρήσει λίγο η αγωνία και το άγχος των ημερών. Νέοι, καλή επιτυχία στην ζωή σας και μετά στις εξετάσεις.