Ανατροπή στον ΣΥΡΙΖΑ: Επιμένει στο ερωτηματολόγιο ο Κασσελάκης – Δεν ανακαλεί την επιστολή “φωτιά”

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, το επίμαχο ερωτηματολόγιο Κασσελάκη παραμένει αναρτημένο στον ISYRIZA.

Διαφορετικά εικόνα για το τι συνέβη στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία δίνουν σήμερα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θέλοντας, όπως σημειώνουν, να “αποκαταστήσουν την αλήθεια”, μετά και τη χθεσινή υποχώρηση Κασσελάκη και την εύθραστη εκεχειρία στον απόηχο της θυελλώδους συνεδρίασης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου, το επίμαχο ερωτηματολόγιο Κασσελάκη παραμένει αναρτημένο στον iSYRIZA, ενώ ο πρόεδρος δεν αποσύρει την επιστολή “φωτιά” που έστειλε τη Δευτέρα στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Όπως τονίζουν πηγές του κόμματος, “για την αποκατάσταση της αλήθειας:

1. Το διακύβευμα της χθεσινής ΠΓ ήταν: “Επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς τον Πρόεδρο των μελών της ΠΓ ή αλλιώς προσφυγή στα μέλη”
Η ΠΓ επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη και την στήριξη στο πρόσωπο του Προέδρου και προχωρούμε ενωμένοι στο Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στη βάση των θέσεων όπως αυτές αναπτύχθηκαν κατά τον προσυνεδριακό διάλογο.
2. Μόνο ένα μέλος της ΠΓ ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της ανάκλησης της επιστολής του προέδρου και απορρίφθηκε από όλους στην ΠΓ.
3. Το ερωτηματολόγιο παραμένει αναρτημένο στον ISYRIZA”.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η περίφημη εκεχειρία που συμφωνήθηκε χθες το βράδυ δεν περιλαμβάνει την απόσυρση της επιστολής, όπως διέρρευσε ως πληροφορία τα μεσάνυχτα, καθώς από το επιτελείο του προέδρου ξεκαθαρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστηρίζουν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, γι’ αυτό και όπως λένε, δεν έγινε η ψηφοφορία.

Όπως εξηγούσαν κομματικές πηγές στο TheTOC, δεν αποσύρεται ούτε η επιστολή Κασσελάκη, καθώς δεν έχουν αποσυρθεί ούτε οι υπογραφές των μελών της Πολιτικής Γραμματείας που ζήτησαν την έκτακτη συνεδρίαση.

Στο τέλος της χθεσινής συζήτησης, ο Διονύσης Τεμπονέρας φέρεται να ζήτησε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για να ανακληθεί η επιστολή Κασσελάκη, κάτι που απορρίφθηκε από τους συμμετέχοντες. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, “δεν συζητήθηκε θέμα απόσυρσης της επιστολής, το αφήσαμε πίσω, το ζήτημα παρέλκει” .

Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν ότι στο συνέδριο που ξεκινάει αύριο θα συζητηθεί το κείμενο θέσεων του προσυνεδριακού διαλόγου και όχι τα ζητήματα του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Τι συνέβη στην Πολιτική Γραμματεία

Σημειώνεται ότι οι αρχικές πληροφορίες για τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που τελείωσε τα μεσάνυχτα και οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν τελικά από κύκλους της ηγεσίας, ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του κόμματος ανακάλεσε την επιστολή που είχε αποστείλει στην συνεδρίαση της Δευτέρας με την οποία επέρριπτε ευθύνες στην Πολιτική Γραμματεία για την εικόνα του κόμματος.

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι απέσυρε και το “αίτημα” του για “λευκή επιταγή” μέχρι το 2027, δηλαδή μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, κάτι που φαίνεται να στήριξαν μόνο τρία στελέχη (Ν. Παππάς, Ολ. Τελιγιορίδου, Θ. Τζάκρη).

Από την έκβαση της χθεσινής συνεδρίασης προέκυψε μια άτυπη εκεχειρία μέχρι τις ευρωεκλογές και φαίνεται ότι λειάνθηκαν προσωρινά οι αντιθέσεις ώστε να προχωρήσουν στο συνέδριο και να βαδίσουν ενωμένοι προς τις ευρωεκλογές, όπου όλα θα ξανασυζητηθούν βάσει του αποτελέσματος.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος, “μετά από εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία:

α) εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας,

β) επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο”.

Στο πλαίσιο αυτό “το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Θα είναι συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης που θα σημάνει την ‘Προοδευτική αντεπίθεση τώρα’“, κατά την ανακοίνωση.

Στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, από την πλευρά τους, σημείωναν ότι “η Πολιτική Γραμματεία επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του προέδρου του κόμματος και εκείνος από την πλευρά του εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην Πολιτική Γραμματεία”.

Ο Κασσελάκης πέταξε το γάντι

Μετά τις αντιδράσεις των κορυφαίων στελεχών και μελών της Πολιτικής Γραμματείας για το ερωτηματολόγιο που ανήρτησε, ο Στέφανος Κασσελάκης τους πέταξε ουσιαστικά το “γάντι”, ζητώντας ατύπως διορία ή “λευκή επιταγή” προκειμένου να μην αμφισβητηθεί μέχρι τις εθνικές κάλπες του 2027.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να τους είπε μεταξύ άλλων πως, αν μπορούν να βρουν κάποιον αντίπαλο, δεν έχει αντίρρηση να προσφύγει και πάλι στη βάση του κόμματος, κάτι που είχε πει δημοσίως και ο διευθυντής της ΚΟ, Γιώργος Τσίπρας, θέτοντας ουσιαστικά θέμα ηγεσίας.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας φέρεται να σήκωσε το γάντι και να του απάντησε σε υψηλούς τόνους πως “δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το επιθυμεί ο πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά τη διαδικασία προεδρικής εκλογής”.

thetoc.gr