10 εργαζόμενοι σε αναστολή σε 18 δομές υγείας

Από τους 1.034 εργαζόμενους, οι 921 είχαν νόμιμο πιστοποιητικό

«Υπάρχει υψηλό ποσοστός συμμόρφωσης στους υγιείς επιχειρηματίες, οι οποίοι σέβονται τόσο τον πελάτη όσο και την επένδυση και τους εργαζόμενούς τους. Οι παραβάσεις έχουν σταθεροποιηθεί περίπου στο 5-7% σε σχέση με τους ενεργόμενους ελέγχους», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Άγγελος Μπίνης, Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σχετικά με τους ελέγχους για ύπαρξη πιστοποιητικών εμβολιασμού.

«Βάρος έχει πέσει στη φυσική αυτοψία εντός των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο σχετικά με την ταυτοποίσηση των εμβολιασμένων», ανέφερε ο κ. Μπίνης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο κ. Μπίνης τόνισε ότι οι ελεκτές θα ζητούν από τους πελάτες των καταστημάτων να επιδεικνύουν ταυτότητα ή διαβατήριο, ώστε να ελέγχεται η ταυτοπροσωπία. «Το πρόστιμο είναι 300 € για το φυσικό πρόσωπο που δεν φέρει νόμιμο πιστοποιητικό και 2.000€ και εφτά ημέρες αναστολή λειτουργίας για τα καταστήματα. Σε περίπτωση υποτροπής, μπορούμε να φτάσουμε στις 10.000 € πρόστιμο και εξήντα ημέρες αναστολή λειτουργίας».

Δέκα εργαζόμενοι σε αναστολή σε 18 δομές υγείας

Όπως επισήμανε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι έλεγχοι είναι επιτόπιοι και ενδελεχείς: «Στις 18 δομές που ελέγχθηκαν, από τους 1.034 εργαζόμενους, οι 921 είχαν νόμιμο πιστοποιητικό εμβολιασμού, οι 19 είχαν πιστοποιητικό νόσησης, 50 ήταν σε νόμιμη άδεια και σε 34 εκκρεμούσε η διαδικασία έκδοσης του σχετικού εγγράφου, ενώ 10 είχαν τεθεί σε αναστολή».

Σχολιάζοντας την απόφαση δικαστηρίου στο Κιλκίς σχετικά με τη συνταγματικότητα του εμβολίου σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με Αναπηρία, επισήμανε ότι και αυτές οι δομές βρίσκονται εντός του σχεδιασμού της Αρχής. «Το αμέσως προσεχές διάστημα σε όσους εκ των 332 δήμων έχουν παρόμοιες δομές κοινωνικής πρόνοιας θα διεξαχθούν επίσης επιτόπιοι έλεγχοι».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μπίνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όλοι οι επαγγελματίες της υγείας θα σπεύσουν να εμβολιαστούν, ώστε να μη βρεθούμε στην ανάγκη να επιβάλλουμε κυρώσεις ή να δημιουργηθούν περιπτώσεις δυσλειτουργίας».

fimotro.gr