Ζωοκλοπές στο νομό Λάρισας

probata_copy

Το φαινόμενο της ζωοκλοπής στις μέρες μας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι περιουσίες των κτηνοτρόφων απειλούνται καθημερινά από την αυξανόμενη ζωοκλοπή στο νομό Λάρισας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων στέλνει μήνυμα στους κλεπταποδόχους, υπενθυμίζοντας και τις δικές τους ευθύνες, ενώ κάνει έκκληση σε όλους τους επαγγελματίες κρεοπώλες, μαγαζάτορες, ιδιοκτήτες χώρων μαζικής εστίασης, πολυκαταστημάτων και καταναλωτές σε περίπτωση που κάτι πέσει στην αντίληψή τους να το καταγγείλουν αμέσως.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Τζιότζιος αναφέρονται τα εξής: «Η ζωοκλοπή υπήρχε πάντα. Όμως ο αριθμός των ζώων ήταν μικρός και δεν γινόταν ιδιαίτερος ντόρος. Φέτος όμως κοντεύουν να ξεκληριστούν παραγωγοί – κτηνοτρόφοι, διότι τους έχουν κλέψει απανωτά μία, δύο, τρεις αλλά και περισσότερες φορές. Μέσα σε μια νύχτα έχουν κλέψει μεγάλο αριθμό ζώων φέρνοντας έτσι τον κτηνοτρόφο σε απόγνωση.

Η λογική λοιπόν λέει πως τα ζώα τα οποία κλέβουν δεν είναι λόγω της αδυναμίας του κόσμου να αγοράσει κρέας, αλλά τα ζώα αυτά πηγαίνουν στο εμπόριο. Και φυσικά από τη μια μεριά έχουμε τους κλέφτες, αλλά από την άλλη έχουμε και αυτούς που αποδέχονται τα κλεμμένα, τους κλεπταποδόχους, οι οποίοι χωρίς τιμολόγια, χωρίς ιατρικούς ελέγχους και χωρίς επίσημες σφραγίδες βγάζουν στην κατανάλωση αυτά τα ζώα.

Οι κτηνοτρόφοι άρχισαν και οργανώνονται για την προστασία του ζωικού τους κεφαλαίου με διάφορους τρόπους, όπως βραδινές περιπολίες ακόμα αναθέτοντας σε κάποιες περιπτώσεις και ιδιωτική σεκιούριτι για τη φύλαξη των κτηνοτροφικών τους μονάδων.

Στέλνουμε ένα μήνυμα στους κλεπταποδόχους: Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή θα αποκαλυφθούν, ή ακόμα πως το φαινόμενο της κλοπής των ζώων μας που σήμερα τους αποδίδει κέρδος, αύριο μπορεί να χτυπήσει και αυτούς και τις προσωπικές τους περιουσίες.

Γι’ αυτό πιστεύουμε πως είναι καθήκον όλων μας να καταγγείλουμε έστω και ανώνυμα, ακόμα και αν κάποιοι έχουν υποπέσει στο παράπτωμα της κλεπταποδοχής, αυτούς που κλέβουν τις περιουσίες των άλλων για να μπορέσουμε έτσι να καθαρίσουμε το κύκλωμα που οργιάζει κερδίζοντας από τον αγώνα μας για την επιβίωση.

Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων είναι απελπιστική τα τελευταία χρόνια, πόσο μάλλον σήμερα με την κρίση του μαστίζει τα πάντα, αδυνατούμε να προβούμε και σε μια απλή μήνυση κατά αγνώστου, διότι δεν έχουμε να πληρώσουμε ακόμη και το παράβολο που ορίζει ο νόμος.

Παρακαλούμε την επίσημη Πολιτεία και τους υφυπουργούς του νομού μας να φροντίσουν να γίνει μια ειδική εξαίρεση για τους κτηνοτρόφους της υποχρέωσης του παράβολου όταν πρόκειται να γίνει μήνυση για ζωοκλοπή, γιατί είναι γελοίο και απαράδεκτο και να σε κλέβουν και να πληρώνεις από πάνω. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους επαγγελματίες κρεοπώλες, μαγαζάτορες, ιδιοκτήτες χώρων μαζικής εστίασης, πολυκαταστημάτων και καταναλωτές σε περίπτωση που κάτι πέσει στην αντίληψή τους να το καταγγείλουν αμέσως».

Πηγή Ελευθερία Λάρισας