Ζήτησε τη σύγκληση πολιτικών αρχηγών – Σε αναζήτηση συναίνεσης για το ασφαλιστικό ο Τσίπρας

tsipras paulopoulos

Τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Η κυβέρνηση αναζητά συναίνεση σε μια σειρά από ζητήματα, με κορυφαίο προτεραιότητα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης το προσφυγικό, ζητήματα υγείας, παιδείας, καθώς και τα εθνικά θέματα.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να είναι άμεση η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και να γίνει αυτό μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων για το θέμα της αναγκαίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συνεννόηση, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει και πριν από λίγες ημέρες τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα θέματα για τα οποία θα επιδιωχθεί συνεννόηση είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η συνταγματική αναθεώρηση, η παιδεία και η δημόσια διοίκηση.

Τα τελευταία 24ωρα σημειώνεται κυβερνητική κινητικότητα για τρία κρίσιμα ζητήματα, σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Χθες Τετάρτη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής συνεδρίασε με αντικείμενο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για την οποία δρομολογείται ευρύς και ουσιαστικός διάλογος. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στον οποίο παρουσίασε το προσχέδιο του νόμου για τη Δημόσια Διοίκηση που θα ρυθμίζει το ζήτημα της αξιολόγησης, της επιλογής προϊσταμένων και διευθυντών και της στελέχωση όλου του δημόσιου τομέα με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει ευρύ διάλογο και για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ο διάλογος θα διεξαχθεί σε τρία επίπεδα: Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου θα συμμετέχουν τα κόμματα, στην Επιτροπή Διαλόγου με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που εντρυφούν στα ζητήματα εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση από το Γραφείο του πρωθυπουργού, σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , Πρ. Παυλόπουλο.

Τον ενημέρωσε για τις επαφές στο εν εξελίξει ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη και του ζήτησε τη σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη.

ΝΔ: Τυπική η συμμετοχή της στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Παρούσα στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα είναι η ΝΔ, η οποία θα εκπροσωπηθεί από το μεταβατικό της πρόεδρο, Γ. Πλακιωτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real, η παρουσία του κ.Πλακιωτάκη στη σύσκεψη θα είναι τυπική, καθώς θα συμμετάσχει σε αυτήν χωρίς ωστόσο να έχει εξουσιοδότηση για να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με τα όσα θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου.

Όπως αναφέρεται, η ΝΔ υπενθυμίζει την άρνηση του κ. Τσίπρα σε οποιαδήποτε πρόταση συναίνεσης κατέθεσε η ΝΔ προεκλογικά, τονίζοντας πως την αποκλειστική ευθύνη των σκληρών μέτρων που θα έρθουν στη Βουλή για το φορολογικό και το ασφαλιστικό έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

“Οχι” από το ΚΚΕ

Για πρόθεση δημιουργίας «κλίματος ψευδεπίγραφης συναίνεσης», κάνει λόγο το ΚΚΕ , αναφερόμενο στην πρόταση της κυβέρνησης για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το κόμμα τονίζει ότι η πρόταση αυτή «γίνεται για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίσει ένα και μοναδικό στόχο: Να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν “εθνικής ομοψυχίας”, έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχει ήδη δρομολογήσει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, την ψήφιση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες, προαπαιτούμενων και την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων».

Το ΚΚΕ προσθέτει ότι επίσης ότι «η σύγκληση του Συμβουλίου συνδέεται και με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, απαιτώντας απ’ αυτόν επίσης ανοχή και συναίνεση στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ , των ΗΠΑ, της ΕΕ».

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων, κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της Βουλής” τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος, καταλήγοντας ως εξής: «Καμία συναίνεση, καμία ανοχή. Ο λαός να ορθώσει το ανάστημα του, να οργανώσει την πάλη του, για να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψει τελικά το ίδιο το σύστημα, που φέρνει κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους».

Παρών στο συμβούλιο αρχηγών ο Στ. Θεοδωράκης

Το παρών στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών θα δώσει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ.Παυλόπουλου.

Σε δήλωση του στο Βήμα Fm ο κ.Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «εφόσον γίνει υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας βεβαίως και θα συμμετάσχω» ενώ ανέφερε ότι θα επικοινωνήσει και με τον κ.Παυλόπουλο για να μάθει πότε θα γίνει η συνάντηση.

Ερωτηθείς μάλιστα για τη στάση που θα τηρήσει, αν του ζητηθεί να δείξει συναίνεση για το ασφαλιστικό ο κ.Θεοδωράκης υποστήριξε: «Το ασφαλιστικό είναι μια υποχρέωση της κυβέρνησης. Εμείς είμαστε αντιπολίτευση».

 

www.bankwars.gr