Ζάχαρη: Πώς θα καταφέρουμε να τρώμε λιγότερο

Το να κόψουμε απότομα την ζάχαρη μπορεί και να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι προτιμότερο να την περιορίσουμε ώστε να μην χάσουμε και τα οφέλη της. Πως ομως θα γίνει κάτι τέτοιο;

Τέσσερις τρόποι να τρώμε λιγότερη ζάχαρη

Χαλαρώστε και κοιμηθείτε

Όταν είστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι, το σώμα σας αναζητάει ενέργεια, συνήθως με τη μορφή ζάχαρης. Αυτές οι επιθυμίες είναι συχνά αποτέλεσμα της στέρησης του ύπνου ή του πολύ πρωινού ξυπνήματος. Προσπαθήστε να κοιμάστε ποιοτικά καθημερινά, συμπληρώνοντας από επτά έως εννιά ώρες ύπνου.

Μάθετε τα διαφορετικά ονόματα για τη ζάχαρη

Το συστατικό «νέκταρ αγαύης» μπορεί να μην μοιάζει ανθυγιεινό, όμως τα προστιθέμενα σάκχαρα στα επεξεργασμένα τρόφιμα αναγράφονται στις ετικέτες με διαφορετικά ονόματα όπως σιρόπι καλαμποκιού, δεξτρόζη, φρουκτόζη, σιρόπι υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, μέλι, λακτόζη, μαλτόζη, νέκταρ, σακχαρόζη. Επιπλέον, η ζάχαρη μπορεί να «κρύβεται» σε τρόφιμα που δεν περιμένατε, όπως οι σάλτσες, το ψωμί και μερικοί αρωματισμένοι καφέδες. Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες και να εντοπίζετε τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Πηγαίνετε έναν περίπατο

Όταν σταματάτε την πρόσληψη ζάχαρης, το σώμα σας χρειάζεται μία νέα πηγή ενέργειας, την οποία μπορείτε να ανακαλύψετε στην άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της έντασης και στην αύξηση του ενεργειακού σας επιπέδου. Επιπλέον, η αυξημένη δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τις ενδορφίνες σας, που είναι γνωστές και ως οι ορμόνες της ευτυχίας, μειώνοντας την όρεξή σας για ζάχαρη και βελτιώνοντας φυσικά τη διάθεσή σας.

Πιείτε ένα ποτήρι νερό

Η διατροφολόγος Adina Niemerow αναφέρει ότι η επιθυμία για κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να είναι σημάδι ότι είστε αφυδατωμένοι. Πριν καταναλώσετε κάποιο γλυκό, πιείτε ένα ποτήρι νερό και στη συνέχεια περιμένετε λίγα λεπτά για να δείτε τι συμβαίνει.

Καταναλώστε πρωτεΐνες

Καταναλώνοντας πρωτεΐνες μπορείτε να περιορίσετε την επιθυμία σας για ζάχαρη, διότι θα σας χαρίσουν μία αίσθηση πληρότητας και θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερες ώρες. Επιλέξτε πρωτεΐνες όπως άπαχο κοτόπουλο, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτι, αυγά, καρύδια και όσπρια όπως φασόλια, ρεβίθια και φακές.

healthview.gr