Υπερ της αποχής των δικηγόρων το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων

ergatikoKentroTrik

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ν.Τρικάλων εκφράζει την πλήρη συμπαράσταση στην ομόφωνη απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων για προειδοποιητική αποχή από τα καθήκοντα των δικηγόρων, από την Τετάρτη 19.11.2014 έως και την Παρασκευή 21.11.2014 λόγω της αιφνίδιας κατάθεσης του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Στο σχέδιο τροποποίησης του ισχύοντος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εισάγονται διατάξεις, με τις οποίες:
α) Επανακαθορίζεται το σύνολο των ρυθμίσεων, αλλά και της όλης φιλοσοφίας της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των Τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων και την ενίσχυση των προνομίων των Τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, εγχειρόγραφων δανειστών, υπέρ των προνομίων των εμπραγμάτων προνομιούχων, ήτοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έρχονται σε συνέχεια σειράς βαρύτατα δυσμενών μέτρων κατά της μικρής και μεσαίας τάξης ή της μικρής ιδιοκτησίας.
β) Καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη, με αποτέλεσμα να καθίσταται άνευ ουσιαστικού περιεχομένου η αποδεικτική διαδικασία και να αναιρείται κάθε έννοια δίκαιης δίκης.
γ) Διατηρείται η καταβολή εξοντωτικών παραβόλων και η επέκταση του αγωγώσιμου, που έχουν οδηγήσει σε οιονεί αρνησιδικία, ενόψει της δραματικής οικονομικής κατάστασης των πολιτών, καταφέροντας με αυτόν τον τρόπο καίριο πλήγμα στη δυνατότητα των οικονομικά ασθενέστερων για πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Η νομική κοινότητα ομονοεί ότι εν λόγω νομοσχέδιο όχι μόνον δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της πολιτικής δίκης, αλλά αντίθετα επιτείνει στην επιβράδυνση της πολιτικής δίκης. Θα προκαλέσει στην πράξη σοβαρά προβλήματα εφαρμογής, ανασφάλεια δικαίου και εν τέλει έλλειμμα δικαιοσύνης.
Το περιεχόμενο της κινητοποίησή της νομικής κοινότητας και το πλαίσιο αιτημάτων της έχουν ευθεία αναφορά στα θεμιτά συμφέροντα και προστατευμένα από τον νόμο μέχρι σήμερα δικαιώματα των δυνάμεων της εργασίας.
Συμπαραστεκόμαστε και συμμετέχουμε στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την προάσπιση κεκτημένων δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.

.