Μια πεντανόστιμη «γυμνή» πίτα (χωρίς φύλλο), με φρέσκα κολοκυθάκια, όπου συνήθιζαν να την φτιάχνουν σε όλα τα ηπειρώτικα σπίτια τα παλαιότερα χρόνια.
Η πίτα ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα, με απλά υλικά και οικονομικά. Δοκιμάστε να την φτιάξετε σε μεγάλο ταψί για να γίνει λεπτή σαν ομελέτα φούρνου και εμπλουτίστε την, αν θέλετε, με περισσότερα τυριά, βότανα και μυρωδικά.
Υλικά για τη Συνταγή
1 κιλό κολοκυθάκια πράσινα
4 αυγά, μεσαία
1 ½ φλιτζάνι γάλα, πλήρες
1 φλιτζάνι αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο για το ράντισμα του ταψιού
Λίγο αλεύρι για το πασπάλισμα του ταψιού
Τριμμένη φέτα (προαιρετικά)
Λίγο άνηθο και μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Λίγο σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1.Αρχικά πλύντε καλά τα κολοκυθάκια κάτω από τρεχούμενο νερό και κόψτε τις άκρες τους. Τρίψτε τα στη χοντρή μεριά του τρίφτη, ρίξτε τους λίγο αλάτι και βάλτε τα για λίγο σε ένα τρυπητό. Στραγγίστε τα, σφίγγοντάς τα με τα χέρια σας, μέχρι να αποβάλλουν τα υγρά τους.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε τα αυγά, χτυπήστε τα με ένα πιρούνι, ρίξτε το γάλα και προσθέστε και το αλεύρι ανακατεμένο καλά με το μπέικιν πάουντερ. Αρτύστε με αλατοπίπερο σύμφωνα με τα γούστα σας. Αν χρησιμοποιήσετε φέτα ή άλλα αλμυρά τυριά, κρατήστε την λίγο στο αλάτι.
3. Βάλτε στο μπολ και τα τριμμένα και καλά στυμμένα κολοκυθάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό, αν χρησιμοποιήσετε και ανακατέψτε καλά.
4. Αδειάστε το μίγμα σε ένα μεγάλο ταψί, ελαφρά λαδωμένο, με τέτοιες αναλογίες στο μέγεθος του ταψιού, έτσι ώστε να βγει λεπτή η πίτα. Περιχύστε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, πασπαλίστε με λίγο αλεύρι, τρίψτε λίγη φέτα από πάνω και ψήστε σε δυνατό φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει όμορφα. Αν επιθυμείτε, μπορείτε να πασπαλίσετε από πάνω λίγο σουσάμι.