Ξεκινά η αναμόρφωση των δύο κεντρικών πλατειών στα Τρίκαλα

Ένα ακόμη μεγάλο έργο ουσίας για τα σύγχρονα Τρίκαλα ξεκινά σύντομα ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για την ανάπλαση των δύο κεντρικών πλατειών, της Ηρώων Πολυτεχνείου και της Εθνικής Αντίστασης, η σύμβαση για τις οποίες υπογράφτηκε τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, από τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και τον εκπρόσωπο της εταιρείας «Κοινοπραξία Κατσιάβας Χρ. & ΣΙΑ ΟΕ – Κατσιάβας Χρ. – Νάτσης Κων ΟΕ».

Το έργο έχει παρόμοιο τίτλο («Ανάπλαση της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου και της πλατείας Εθνικής Αντίστασης της πόλης των Τρικάλων»), είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 3.000.000€ από το ΠΕΠ Θεσσαλίας και υλοποιείται βάσει της Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στην πόλη.

Οι σχετικές διεργασίες από τον Δήμο είχαν ξεκινήσει πριν 5 χρόνια (σχεδιασμός, εξασφάλιση χρηματοδότησης), με αποτέλεσμα να προκηρυχθεί διαγωνισμός, που δεν προχώρησε σε απονομή πρώτου βραβείου. Ακολούθησε δημόσια διαβούλευση – συζήτηση για τις προτάσεις που κατατέθηκαν, παρουσίασή τους στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους πολίτες και, τέλος, προκήρυξη του διαγωνισμού τον Αύγουστο του 2021. Πλέον, το έργο έχει ανάδοχο που ξεκινά ένα έργο με το οποίο, όπως είχε τονίσει ο κ. Παπαστεργίου όταν παρουσιάστηκαν οι μελέτες, μετά από σχεδόν 40 χρόνια, το κέντρο της πόλης αποκτά νέο πρόσωπο για την επόμενη ημέρα των Τρικάλων καθώς οι δύο πλατείες αποκτούν νέα ταυτότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν γίνει έργα στη γύρω περιοχή με την ανάπλαση της λαϊκής αγοράς, αλλά και ότι το «πακέτο» μεγάλων έργων στο κέντρο, περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου της πρ. Νομαρχίας, την αναμόρφωση στις όχθες του Ληθαίου ποταμού και το Open Mall.

Το έργο

Πρόκειται για ένα έργο που αφορά στην αισθητική και περιβαλλοντική ανάπλαση συνολικής επιφάνειας 10.775m2 και περιλαμβάνει

-την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία), συνολικού εμβαδού 5.755,54 τ.μ.

-την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, συνολικού εμβαδού 3.916,46 τ.μ.

-την περιοχή στο μέτωπο προς την πλευρά του ποταμού Ληθαίου, που συνδέει τις δύο πλατείες εμβαδού 1.103 τ.μ. , η οποία ξεκινάει από την οδό Αμαλίας κοντά στη συμβολή της με την οδό Σαράφη και συνεχίζει επί της οδού Β. Τσιτσάνη.

Στις νέες πλατείες:
– Εμπλουτίζεται και αυξάνεται το πράσινο
– Δεν καθαιρείται κανένα άγαλμα, απλώς τροποποιείται η χωροθέτησή τους
– Αυξάνονται τα σημεία με νερό, με δύο μικρές λίμνες στην Ηρώων Πολυτεχνείου
– Δημιουργείται στέγαστρο για τους πολίτες
– Η ζώνη περιμετρικά της πλατείας αποτελεί διαδρομή συσχέτισης -σύνδεσης των δύο πλατειών
– Στη βορειοδυτική γωνία της κεντρικής πλατείας διαμορφώνεται μια υπερυψωμένη περιοχή.
– Κατασκευάζονται δύο στέγαστρα. Το ένα στεγάζει το info point και τους χώρους υγιεινής, ενώ το δεύτερο, πέρα από τη βασική του λειτουργία ως χώρος σκίασης και ανάπαυσης, στη διάρκεια της νύχτας δρα ως γιγάντιο φωτιστικό.
– Κατασκευάζεται σύγχρονο αναψυκτήριο στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
– Διαμορφώνεται νέος, πανέμορφος χώρο στον Ληθαίο, δίπλα από τη γέφυρα Μαρούγγαινας, με απεριόριστη θέα προς την κεντρική γέφυρα, ένα «belvedere»
– Δημιουργείται μικρό αμφιθέατρο – χώρος ξεκούρασης επίσης δίπλα από τη γέφυρα
– Χαράσσεται νέα ποδηλατική διαδρομή, μέσα στην Εθν. Αντίστασης
– Αναδιατάσσεται η γνωστή σκάλα στη γέφυρα Μαρούγγαινας με υπερύψωση του κεντρικού τμήματος της πλατείας, για την ομαλότερη προσέγγιση της γέφυρας, ιδιαίτερα από άτομα περιορισμένης κινητικότητας.
– Νότια της πλατείας, αναπτύσσεται ο κήπος των Ιαμάτων, από επιφάνειες πρασίνου φυτεμένες με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
– Στη βόρεια πλευρά της πλατείας διαμορφώνονται επάλληλα πλατώματα από σκυρόδεμα που συνοδεύονται από μικρές υδατοδεξαμενές, δημιουργώντας μια ατμοσφαιρική αλλά και φιλότεχνη είσοδο αφού εκεί προβλέπεται η τοποθέτηση γλυπτών.
– Δίνεται μέγιστη έμφαση στους πολίτες ΑμεΑ, με κινητικά προβλήματα, στους γονείς με τα καροτσάκια, στον ελεύθερο χώρο.