Βρέθηκαν απολιθώματα διπλόποδων 326 εκατ. ετών που είχαν μέγεθος αυτοκινήτου (Photos)

Ένα τρομακτικό απολίθωμα από την Λιθανθρακοφόρο περίοδο ήρθε στο φως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιστήμονες ανακάλυψαν το μεγαλύτερο διπλόποδο που έχουμε δει ποτέ, έχοντας το μέγεθος περίπου ενός αυτοκινήτου, στα 2.7 μέτρα. Περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια πριν την έλευση των δεινοσαύρων το πλάσμα αυτό περπατούσε στη Γη και είναι το μεγαλύτερο ασπόνδυλο που έχει ανακαλυφθεί. Ανήκει στο είδος των εξαφανισμένων πλέον αρθρόπλευρων και υπολογίζεται πως έζησε πριν 326 εκατομμύρια χρόνια.

Το κομμάτι του απολιθώματος που μπόρεσαν να ανακτήσουν οι επιστήμονες ήταν μήκους 75 εκατοστών και υπολογίζουν πως το πλάσμα πρέπει να ζύγιζε περίπου 50 κιλά. Προηγούμενα απολιθώματα αρθρόπλευρων που έχουν ανακαλυφθεί στη Γερμανία ήταν αρκετά μικρότερα σε μέγεθος.

Πλέον είναι γενικά αποδεκτό πως τα αρθρόποδα δεν μπορούν να φτάσουν σε τέτοια μεγέθη επειδή τα επίπεδα οξυγόνου στη Γη δεν είναι τόσο μεγάλα για να υποστηρίξουν τη μέθοδο αναπνοής τους σε αυτά τα μεγέθη. Εκείνη την περίοδο όμως όπου και το σημερινό Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν κοντά στον Ισημερινό, η ατμόσφαιρα είχε 23% οξυγόνο. Σε συνδυασμό με μία θρεπτική διατροφή και την έλλειψη θηρευτών, μπορούσαν να φτάσουν σε απίστευτα μεγέθη.

Ο λόγος της εξαφάνισης των αρθρόπλευρων δεν είναι ξεκάθαρος, οι επιστήμονες όμως θεωρούν πως οφείλεται στην άνοδο των ερπετών τα οποία τα εκτόπισαν από την τροφική αλυσίδα.

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το να βρεθούν απολιθώματα από τεράστια διπλόποδα είναι σπάνιο επειδή μόλις πέθαιναν, τα σώματά τους διαλύονταν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the Geological Society.

topontiki.gr