Με την ματιά της μειοψηφίας….

Σαν μέλος του Δ.Σ. του νοσοκομείου Τρικάλων με την ιδιότητα του εκπροσώπου των εργαζομένων διαβάζοντας την τοποθέτηση της πλειοψηφίας του ΔΣ σχετικά με την ψήφιση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιστροφή των εργολάβων στην Καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση εισέπραξα προσπάθεια να μας πείσουν ότι αυτή η επιστροφή είναι συμφέρουσα …γιατί προφανώς νιώθουν ότι πρέπει να αιτιολογήσουν την απόφαση τους.

Το γεγονός ότι ο νόμος.4430/16 έληγε το 2019…(προκειμένου να ρίξουμε την ευθύνη στους προηγούμενους) δεν σημαίνει ότι δεν μπορούσε να ανανεωθεί ή να παραταθεί ή να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου όπως ήταν προγραμματισμένο να συμβεί στο τέλος του 2019, αλλά προέκυψαν εκλογές, γεγονός που διαψεύδει ότι δεν υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί η θέση της μειοψηφίας στην απόφαση του ΔΣ.!! Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ υπήρχε…υπάρχει και θα υπάρχει η επιστροφή των εργολάβων στην υγεία, η ιδιωτικοποίηση της, η οποία άργησε λόγω Covid…αλλά τώρα παραβλέπουμε και αυτό..!! Σε σχέση με την αναφορά τους σε αριθμό ατόμων και προϋπολογισμό …όσο και να το αναλύσουν πάντα θα συμφέρει οι υπηρεσίες να ανήκουν στο νοσοκομείο λόγω μικρότερου κόστους από την μια αλλά και θα εξασφαλίζει στους συναδέλφους που υπηρετούν σ’ αυτές αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας..(ώρες εργασίας της σύμβασης, άδειες, ρεπό).

Το να προσπαθούμε με τερτίπια του τύπου το ποσό είναι λιγότερο γιατί θα πληρώσει ο εργολάβος 24% ΦΠΑ και τα χρήματα θα γυρίσουν στο κράτος …είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!! Με λίγα λόγια: χορηγεί προϋπολογισμό το Υπουργείο και εμείς το δίνουμε στον εργολάβο για να τον επιστρέψει πάλι στο κράτος.. Μα και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο κράτος Φόρο μέσα από την μισθοδοσία τους.!! Το 2016 συμμετείχα στην λήψη της απόφασης σύναψης ατομικών συμβάσεων ..και βλέποντας την αλλαγή που επέφερε, αν ήταν να αποφασίσω ανάμεσα στην μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ή στην επιστροφή των εργολάβων ..θα επέλεγα φυσικά το πρώτο με το οποίο πολιτικό ή προσωπικό κόστος…!! αν όχι σημαίνει ότι συμφωνώ …και είμαι κομμάτι αυτών των επιλογών!! Το να στέλνεις ανθρώπους στην ανεργία ιδιαίτερα σε περίοδο πανδημίας, ενώ παραδέχεσαι ότι έχουν δώσει τα μέγιστα δημιουργεί από μόνο αντίθεση ….που ερμηνεύεται όπως ο καθένας το αντιλαμβάνεται..!

Εγώ θα καλούσα την πλειοψηφία του ΔΣ, αντί να βγάζουν ανακοινώσεις προσπαθώντας να πείσουν ότι συμφέρει η επαναφορά των εργολάβων… καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουν την “εξουσία” που έχουν προς την κατεύθυνση της ανταμοιβής αυτών των ανθρώπων με την παραμονή τους στην εργασία ..!!! (Όχι με την παράδοση τους στους εργολάβους) Τίποτα δεν είναι μονόδρομος… εκτός αν θέλουμε να το παρουσιάσουμε ..!!

Κόσυβα Σταυρούλα Εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ του Γ.Ν. Τρικάλων  (Επώνυμη μειοψηφία)