Βουλευτές … «ορισμένου χρόνου»;

bouli_7_thumb_medium500_0_copy

 

 

 

Σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών τον Ιούνιο, εφόσον δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση,  υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν οι κάτοχοι βουλευτικών εδρών  και στο νομό Τρικάλων.

Και αυτό γιατί λόγω της πολιτικής ρευστότητας είναι ευμετάβλητα  τα ποσοστά των κομμάτων , η σειρά κατάταξής τους αλλά και ο αριθμός  αυτών που θα μπουν στη  βουλή μετά τις νέες εκλογές.

Έπειτα ενδεχόμενες συνεργασίες των κομμάτων, θα μεταβάλλουν τον πολιτικό χάρτη.

Ένα άλλο θέμα σοβαρό που ανακύπτει είναι ότι οι νέες εκλογές θα γίνουν με λίστα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο εάν οι λίστες αποτελούν προνόμιο του αρχηγού κάθε κόμματος ή η σειρά είναι καθορισμένη με βάση τη σειρά κατάταξης των βουλευτών στις εκλογές της 6ης Μάιου.

Πάντως το ζήτημα συγκρότησης της λίστας άρχισε να αποτελεί θέμα συζήτησης ειδικών «εκλογολόγων» συνταγματολόγων .

Το 1985 είχαν γίνει εκλογές με λίστα και τότε  τη σειρά στην λίστα την καθόρισαν τα κόμματα, σύμφωνα με το ΠΔ 152/1985 που ισχύει  και σήμερα.

Ένα είναι βέβαιο, εάν γίνουν τόσο σύντομα εκλογές και επειδή δεν υπάρχει προηγούμενο, θα προκύψουν πολλά προβλήματα και ο νόμος θα κριθεί στη δικαιοσύνη.

Στην περίπτωση όμως συγχωνεύσεων κομμάτων ή συνεργασιών, όπως άρχισε να συζητείται, η κατάρτιση της λίστας στα ενιαία πλέον  ψηφοδέλτια,  θα αποτελέσει «πονοκέφαλο» για τα κόμματα γιατί  μπορεί να φέρει  καραμπόλες στις πρώτες εκλόγιμες θέσεις και στον νομό Τρικάλων.