Βοτανοεμπειρία

Μια αξέχαστη εμπειρία ζήσαμε οι μαθητές των τμημάτων Γαλλικών της Β’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, που, μαζί με τους μαθητές του Γυμνασίου Οξύνειας και τους καθηγητές τους, πραγματοποιήσαμε μια εκδρομή στη Μακρινίτσα Βόλου, με σκοπό να μάθουμε για τα βότανα.

Αφορμή της επίσκεψής μας υπήρξε το μάθημα των Γαλλικών και ο Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας που είχε ως θέμα τη δημιουργία φανταστικών φυτών με ιδιαίτερες μαγικές ιδιότητες καθώς και το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Πράσινη Παραζάλη… Μαγικά Φυτά και Ρίζες» που υλοποιούμε φέτος, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς μας των Γαλλικών, κ. Ευαγγελίας Σύρρου, του υποδιευθυντή του σχολείου μας, κ. Χρήστου Κωστάκη και της κ. Νατάσας Στουκογεώργου οι οποίοι και μας συνόδεψαν στην όμορφη εκδρομή μας.

Ξεκινήσαμε, με ενθουσιασμό, το ταξίδι μας, τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου.

Ανεβαίνοντας στη Μακρινίτσα, η θέα που μας περίμενε ήταν εκθαμβωτική, καθώς η θάλασσα του Βόλου απλωνόταν όλη σαν “πιάτο” μπροστά μας.

Ταυτόχρονα, από την άλλη πλευρά, μας μάγεψε η ησυχία και η γραφική ομορφιά της πετρόχτιστης Μακρινίτσας που αποτελείται από παλιά αρχοντόσπιτα, εκκλησίες, μικρά τουριστικά μαγαζάκια και πλακόστρωτα σοκάκια.

Στην πορεία μας προς τον αρχικό προορισμό μας, δηλαδή το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε), συναντήσαμε μια μικρή έκπληξη: ένα νιόπαντρο ζευγάρι έβγαζε φωτογραφίες για τον γάμο του, στην πλακόστρωτη πλατεία και μας ζήτησε να φωτογραφηθούμε μαζί του. Είχε πολλή πλάκα!

Συνεχίσαμε να ανεβαίνουμε τον ανηφορικό δρόμο μας και κάποια στιγμή φτάσαμε στο Κ.Π.Ε. όπου μας υποδέχθηκαν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί με ζεστασιά και μας ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις οι οποίες στεγαζόταν σε ένα παλιό αρχοντικό, το οποίο κάποτε ανήκε σε ένα άκληρο ζευγάρι. Αυτό το ζευγάρι αποφάσισε να δωρίσει το αρχοντικό, με την προϋπόθεση να εξυπηρετήσει σκοπούς όπως τη σχολική εκπαίδευση ή τη στέγαση κάποιας βιβλιοθήκης. Ο χώρος ήταν πραγματικά ένας μικρός παράδεισος και μας έκανε να αισθανθούμε ότι βρισκόμασταν σε παλιά ελληνική ταινία. Ας μην ξεχνάμε πως σε αυτό το χωριό γυρίστηκε η ταινία με τη γνωστή ηθοποιό Αλίκη Βουγιουκλάκη «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά».

Στο Κ.Π.Ε. πραγματοποιήσαμε το πρόγραμμα «Βότανα : υγεία, ευεξία, ομορφιά» και είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ερωτήσεις, τις απαντήσεις των οποίων ένα παιδί της πόλης δεν θα μπορούσε, ίσως, να ξέρει, όπως για παράδειγμα : τι είναι βότανο;  το βότανο είναι φυτό; Καθώς και ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση και τις παρενέργειες των βοτάνων. Επίσης, μάθαμε ότι ακόμη και μέσα στο σπίτι μας, υπάρχουν κάποια βότανα.

Έπειτα από μία περίπου ώρα παρουσιάσεων και συζήτησης  σχετικά με τον τρόπο συλλογής και συντήρησης  των βοτάνων,  τον τρόπο χρήσης τους καθώς και τις ευεργετικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες,  ήρθε η ώρα αυτά που είπαμε να τα δούμε στην πράξη. Βγήκαμε, λοιπόν, έξω στη φύση και χωρισμένοι σε δύο ομάδες ξεκινήσαμε το παιχνίδι της βοτανο-αναζήτησης και βοτανο-παρατήρησης. Κάθε σωστή απάντηση στις ερωτήσεις του αρχηγού κέρδιζε μία κονκάρδα με το σήμα του Κ.Π.Ε.. Έτσι, το παιχνίδι γινόταν όλο και πιο ενδιαφέρον!

Παίζοντας και περπατώντας στα σοκάκια, μάθαμε πάρα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τα βότανα και ήταν μια πάρα πολύ όμορφη εμπειρία!

Στη συνέχεια, ακολούθησε μια βόλτα στο λιμάνι του Βόλου όπου χαζέψαμε την όμορφη γαλάζια θάλασσα που λαμπίριζε κάτω από τις ακτίνες του ήλιου και μας ήρθανε στο μυαλό όλες οι αναμνήσεις από τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Λίγο αργότερα, επισκεφτήκαμε ένα ξεχωριστό μουσείο, που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα: το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου. Εκεί, μας δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψουμε τον μικρόκοσμο αυτών των “μικρών ζώων”. Είδαμε πάρα πολλά έντομα όπως ακρίδες, σκαθάρια, πεταλούδες κτλ.

Αυτό όμως που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ήταν οι πεταλούδες που ήταν και οι πιο πολλές. Ανάμεσα σε όλες ξεχωρίσαμε αυτές που τα φτερά τους έμοιαζαν με  μεγάλα και στρογγυλά μάτια κουκουβάγιας και αλήθεια μας τρόμαξαν λιγάκι. Επίσης, ξεχωρίσαμε και αυτές που στο τελείωμά τους είχαν το κεφάλι ενός φιδιού ή ακόμη και εκείνες που είχαν μεγάλα μπλε φτερά. Οι περισσότερες από αυτές τις πεταλούδες είχαν αρχαία ελληνικά ονόματα όπως:  ο Οδυσσέας, η Ωραία Ελένη, ο Πάτροκλος,  ο Αχιλλέας…

Τα έντομα του μουσείου προέρχονται από όλο τον κόσμο, από Ευρώπη έως και Αφρική αλλά και από τις άλλες ηπείρους, από πολλές χώρες του κόσμου και ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του κ. Αθανάσιου Κουτρούμπα που ξεκίνησε σαν χόμπυ κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων και κατέληξε έργο μίας ολόκληρης ζωής και ατελείωτης επιστημονικής μελέτης.

Φύγαμε από εκεί με πολλά χρώματα να “ζαλίζουν” γλυκά τα ματάκια μας και το κεφάλι μας.

Έτσι, αποχαιρετήσαμε την όμορφη πόλη του Βόλου και γυρίσαμε πίσω πλουσιότεροι σε εικόνες, εμπειρίες και γνώσεις!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε γι’αυτό τους καθηγητές μας που μας έδωσαν αυτή την ευκαιρία καθώς και τους μαθητές του Γυμνασίου Οξύνειας και τους καθηγητές τους, τον κ. Χύτα, τον κ. Αγριόγηδο και τον κ. Νταμπαλή, που μας συντρόφευσαν στην όμορφη… βοτανοεμπειρία μας.

Οι μαθήτριες της Β’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων :

Γεωργία-Φοίβη Μουτσίκα

και

Μαρία Μπανάσιου