Όταν μιλάμε για παράδοση στα Τρίκαλα, δε θα μπορούσαμε παρά να αναφερθούμε στον τραχανά. Εκείνο το τόσο απλό μα τόσο νόστιμο φαγητό, με το οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές.
Οι γιαγιάδες μας, οι μαμάδες μας, το καλοκαίρι φτιάχνουν τραχανά, κάνοντας προετοιμασία για το χειμώνα. Η διαδικασία απλή, αν και λίγο κουραστική αν μιλάμε για ποσότητα.
Το γάλα που συλλέγεται φρέσκο και βράζει, το ζύμωμα που ακολουθεί, το στέγνωμα και το τρίψιμο του τραχανά, είναι μια διαδικασία που ακολουθείται από νοικοκυρές και επαγγελματίες. Και όλα αυτά, είχαν την ευκαιρία, όχι απλά να τα ακούσουν αλλά και να τα βιώσουν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Φλαμουλίου.
Κατόπιν συνεννόησης της Νηπιαγωγού κας Άννας Χηνοπούλου, με γονείς και μαθητές, στον χώρο του σχολείου βρέθηκε η κυρία Μαρία Ναζάρη, ιδιοκτήτρια του καταστήματος παραδοσιακών προϊόντων “Γαρδίκι”, η οποία, έδειξε στα παιδιά την διαδικασία παρασκευής του τραχανά.
Φορώντας μάσκες και γάντια, δεδομένων και των μέτρων κατά του Covid, η κυρία Μαρία Ναζάρη έδειξε στα παιδιά, ένα ένα τα βήματα για την παρασκευή. Όλοι μαζί, έκαναν την ζύμη, τη χώρισαν σε μικρά κομματάκια, άπλωσαν τον τραχανά να στεγνώσει και στη συνέχεια τον πέρασαν από το κόσκινο.
Μάλιστα, με την πολύτιμη βοήθεια της δασκάλας τους τα παιδιά, έγραψαν σε λευκό χαρτί τα υλικά για το τραχανά, αλλά και τα βήματα που ακολουθούν, προκειμένου μετά να το δοκιμάσουν και στο σπίτι.
Το βιωματικό εργαστήρι έκανε τα μικρά παιδιά να ενθουσιαστούν και να αγαπήσουν τον τραχανά ακόμη περισσότερο, ενώ υποσχέθηκαν να ζυμώσουν τραχανά με τις γιαγιάδες το καλοκαίρι, αφού πλέον γνωρίζουν την διαδικασία και για αυτούς είναι “παιχνίδι”.