Βελoυτέ με σπανάκι και αρακά

Yλικά

500 γρ. φρέσκο αρακά καθαρισμένο (περίπου 1 κιλό ακαθάριστο)
2 κλωνάρια άνηθο
2 κλωνάρια δυόσμο
500 γρ. σπανάκι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσο, το λευκό μέρος
1 σκελίδα σκόρδο
60 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 λεμόνι ακέρωτο, χυμό και ξύσμα
100 ml κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι
40 γρ. μιξ σπόρων (ηλιόσπορο, σουσάμι, κολοκυθόσπορο κ.λπ.)

Διαδικασία

Κρατάμε μερικά μυρωδικά για τη διακόσμηση και τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβουμε. Κόβουμε το κρεμμυδάκι, το πράσο και το σκόρδο σε λεπτές φέτες. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε 10 ml ελαιόλαδο, το σκόρδο, το πράσο και το κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε μια μικρή πρέζα αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και γιαχνίζουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τον αρακά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε το σπανάκι, τα μυρωδικά και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί το σπανάκι. Προσθέτουμε την κρέμα και, αν χρειαστεί, λίγο νερό για να καλυφθούν τα υλικά. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά. Βάζουμε τα λαχανικά στον κάδο του μούλτι μαζί με ζωμό από την κατσαρόλα και χυμό από μισό λεμόνι. Προσθέτουμε 50 ml ελαιόλαδο και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ωραία βελούδινη υφή. Περνάμε τη σούπα από ψιλό σουρωτήρι και την κρατάμε ζεστή. Σερβίρουμε τη σούπα, προσθέτοντας λίγες κορυφές άνηθο, το μιξ σπόρων και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

olivemagazine.gr