Βάσω Μπακάση: Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

bakasi vaso

Περιοδεία σε super market των Τρικάλων πραγματοποίησε σήμερα η Βάσω Μπακάση , στέλεχος του ΚΚΕ & υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων . Συνομιλώντας με αρκετούς εργαζόμενους , δέχτηκε την έντονη ανησυχία τους στις εξελίξεις που δρομολογούνται στις εργασιακές σχέσεις. Αφού, μάλιστα, πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικα.
Σύμφωνα με αυτή τη νέα συμφωνία η Βάσω Μπακάση ανέφερε ότι δρομολογείτε:
« Μείωση των τριετιών στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μετά το «πάγωμα» που επιβλήθηκε διά νόμου το 2012, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή τους. Μάλιστα, το ξήλωμα των τριετιών γίνεται με την επίκληση της προστασίας των μακροχρόνια ανέργων (!), για τους οποίους ομολογούν κυνικά ότι πρέπει να γίνουν φτηνότεροι, αν θέλουν να αναζητήσουν δουλειά, ανταγωνιστικά προς τους νέους εργαζόμενους, που δεν έχουν κατοχυρώσει τριετίες.
Επίσης, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Έχει ήδη αποφασιστεί και πλέον αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή.»
Αυτά τα μέτρα δεν έχουν να κάνουν κυρίως με τη «δημοσιονομική προσαρμογή», που υποτίθεται πως είναι ο βασικός στόχος των μνημονίων. Είναι αναδιαρθρώσεις στην εργασία. Στόχος τους, να κάνουν ακόμα φθηνότερη την εργατική δύναμη για να κερδοφορήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι .
Επίσης, η απελευθέρωση των απολύσεων υπηρετεί την ανάγκη μεγάλων επιχειρήσεων να προχωρούν ανεμπόδιστα σε εσωτερική αναδιάρθρωση, εξαγορές, λουκέτα και μεταφορά κεφαλαίων σε άλλες δραστηριότητες, με κριτήριο που το κέρδος τους είναι μεγαλύτερο.»
Συζητώντας για το στόχο αυτών των μέτρων η Βάσω Μπακάση επισήμανε:
«Τα μέτρα αυτά, όπως και τα προηγούμενα που πάρθηκαν στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, δεν είναι «έμπνευση» της τρόικας. Είναι διαχρονική απαίτηση των μεγαλοεργοδοτών στην Ελλάδα και την ΕΕ, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους. Σε συνθήκες κρίσης οι απαιτήσεις αυτές εντάθηκαν, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουν ή να ανακληθούν στη φάση της ανάκαμψης. Αντίθετα, θα πολλαπλασιαστούν, με τη δικαιολογία να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και να μην ξανακυλήσει τάχα η οικονομία σε κρίση.
Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι με την ίδια δικαιολογία , της ανταγωνιστικότητας και του στόχου της ανάπτυξης «έβαλαν χέρι» στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μάλιστα, τότε , τάζανε ότι μ’ αυτό τον τρόπο η πίτα των κερδών τους θα μεγαλώσει και θα μοιραστεί κομμάτι και στους εργαζόμενους.
Επιβεβαιώνεται ότι ο στόχος της ανταγωνιστικότητας μόνο τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών εξυπηρετεί. Για τον εργάτη και τον υπάλληλο φέρνει καρατόμηση μισθών και δικαιωμάτων.. Επιβεβαιώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης είναι γκιλοτίνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων.»
Επίσης, στις συνομιλίες της με τους εργαζόμενους τους κάλεσε:
« Να δώσουν απάντηση και να είναι ακαριαία.. Να τεθούν σε επιφυλακή οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς. Να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία με μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη.
Να το πληρώσουν και στην κάλπη τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ, που παρουσιάζουν σαν μονόδρομο την Ευρωένωση των μονοπωλίων, ή καλλιεργούν αυταπάτες ότι η λυκοσυμμαχία μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Με ισχυρό το ΚΚΕ και τους συνδυασμούς που στηρίζει στις κάλπες του Μάη.»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

.