Παρέμβαση Βλαχογιάννη για την υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ

blaxogiannhs 41

«…δεν είναι δυνατό ελεύθεροι επαγγελματίες σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων και αγρότες με ελάχιστα εισοδήματα και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, “να πληρώσουν την νύφη”, για την παλαιότερη κακοδιοίκηση του ΟΑΕΕ.
Πρέπει να προστατέψουμε τις μικρές τοπικές κοινωνίες των χωριών μας…»

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, σε ΕΡΩΤΗΣΗ που κατέθεσε από κοινού με ακόμη 29 Βουλευτές της ΝΔ, προς τον Υπουργό Εργασίας, με θέμα «Προβλήματα από την υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ, ελευθέρων επαγγελματιών σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, ακόμη και συνταξιούχων του ΟΓΑ – και τα απαράδεκτα πρόστιμα που επιβάλλονται».

Στην εν λόγω Ερώτηση, θίγονται τα προβλήματα που πηγάζουν από εγκύκλιο του ΟΑΕΕ, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται η υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ, ακόμη και των συνταξιούχων του ΟΓΑ, και ζητά την αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών (από το 2010) από αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και κάνουν συμπληρωματικά μια δουλειά, (π.χ. Κάποιος είναι κουρέας ή λειτουργεί καφενείο), σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων.

Επισημαίνεται πως είναι πολλές οι περιπτώσεις αντικρουόμενων, άρα αδίκων διατάξεων, και παρατίθενται παραδείγματα:

1) μη διάκριση μεταξύ των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών και των πωλητών με παραγωγική άδεια οι οποίοι είναι αγρότες.
2) σε κάποιους συνταξιούχους του ΟΓΑ δίνεται το δικαίωμα επιστροφής των εισφορών, ενώ για άλλους ο ΟΑΕΕ θεωρεί ότι ορθώς ασφαλίστηκαν και δεν του επιστρέφονται οι εισφορές.
3) ρυθμίσεις για τους ανασφάλιστους ηλικίας 64 ετών, τους οποίους ο μεν ΟΓΑ δεν ασφαλίζει, και για να ανοίξουν ένα καφενείο σε ένα χωριό 500 κατοίκων τους υποχρεώνονται να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ και όχι στον ΟΓΑ.
(Το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.)
4) ρυθμίσεις με οικονομικό κριτήριο, ως κριτήριο υποχρεωτικής ένταξης στον ΟΑΕΕ (ακόμη και για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ), το οποίο είναι για άλλους το 250πλασιο, για άλλους το 400πλασιο και για άλλους το 500πλασιο του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη.
Τέλος γίνεται αναφορά στις “ποινές” που επιβάλλει η εγκύκλιος, και οι οποίες προβάλλουν ως “ποινές εκδίκησης” για ασφαλισμένους οι οποίοι δεν προσήλθαν στο διάστημα των 2 μηνών για έλεγχο, ή μπορεί να μην έλαβαν ειδοποίηση και τους επιβάλλεται ως ποινή η υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ.
Λόγω των παραπάνω, ζητούνται από τον Υπουργό, τα παρακάτω:
α) να αποκατασταθούν οι αδικίες και να απλοποιηθεί η νομοθεσία για την ένταξη κάποιου ασφαλισμένου στον ΟΑΕΕ, η τον ΟΓΑ.
β) να ανακληθούν τα απαράδεκτα και άδικα ειδοποιητήρια του ΟΑΕΕ προς ασφαλισμένους του ΟΓΑ, για πληρωμή πολλών χιλιάδων ευρώ.
γ) να τηρηθεί η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στην Βουλή, για την μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στο 62ο έτος της ηλικίας τους με 40 χρόνια ασφάλισης.

.