Βασίλης Βλαχογιάννης: Ο ευεργέτης της Διάβας

blaxogianis-basilis DCE

Εξ αρχής θέλω να διευκρινίσω ότι όσα σήμερα επιθυμώ να γράψω είναι προσωπική μου θέληση και πίστη. Και φυσικά όταν αναφέρεσαι σε έναν άνθρωπο, δεν χρειάζεται αυτός ο άνθρωπος να φύγει από τη ζωή για να πλέξεις το εγκώμιο του. Αυτού του είδους η αναγνώριση είναι ύπουλη τις περισσότερες φορές.

Ο κυρ Βασίλης Βλαχογιάννης είναι ένας σπάνιος άνθρωπος. Αυτό είναι ευλογία για τη γενέθλια του γη και δική μου επίσης, τη Διάβα Καλαμπάκας. Ο ίδιος είναι επιχειρηματίας της γνωστής επιχείρησης αλευροβιομηχανίας ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ που έχει την έδρα της στο χωριό μας. Από μικρός εργάστηκε σκληρά και σιγά σιγά ο Θεός τον αξίωσε να μεγαλουργήσει και να εξελιχθεί σε επιχειρηματικό μυαλό, τόσο ο ίδιος όσο και τα παιδιά του, ο αδερφός του και όσοι διευθύνουν την επιχείρηση. Σε μία συζήτηση που έγινε κάποια στιγμή και συμμετείχαν άνθρωποι του χωριού, κάποιος από αυτούς σημείωσε πως αν ρωτήσουν εκατό χωριανούς για τον κυρ Βασίλη, δεν θα βρεθεί ούτε ένας που θα μιλήσει αρνητικά. Βέβαια πάντοτε σε όλες τις εκφάνσεις και λειτουργίες της κοινωνίας, υπάρχουν εκείνοι που κακόβουλα σκέφτονται και ενεργούν.

Η Διάβα μας όλα αυτά τα χρόνια έχει την ευλογία να έχει στους κόλπους της, τον ευεργέτη του χωριού, άνθρωπο της ανιδιοτέλειας και της προσφοράς. Κι αυτός είναι ο κυρ Βασίλης. Ξέρετε, εκτός από την αγάπη του Θεού, στην κοινωνία των ανθρώπων, σε καταξιώνει και η αγάπη του κόσμου, των συνανθρώπων σου. Οι Διαβίτες, οι Καλαμπακιώτες και οι φίλοι και γνωστοί του κυρ Βασίλη, τον αγαπάμε και του δείχνουμε σεβασμό.

Ο κυρ Βασίλης Βλαχογιάννης είναι γνωστό ότι τόσα χρόνια έχει βοηθήσει αρκετούς ανθρώπους, προσλαμβάνοντας τους στην επιχείρηση του και έχει δώσει δουλειά σε πολλούς. Πόσοι άνθρωποι έχουν ευεργετηθεί από την αγάπη του; Αυτή είναι η αλήθεια. Πέραν αυτού, αυτή η ιδιαίτερα χαρισματική από τον Θεό προσωπικότητα για 27 ολόκληρα χρόνια διακόνησε ως επίτροπος την ενορία της Διάβας, τον Άγιο Δημήτριο, με πνεύμα ολοκληρωτικής αφοσίωσης, ανιδιοτελούς προσφοράς, κένωσης του θελήματος του και οικείωσης του εαυτού του στο εκκλησιαστικό σώμα. Αυτή είναι η αλήθεια. Τώρα πλέον ο ίδιος δεν είναι επίτροπος και κατά την άποψη μουεκδιώχτηκε από τη θέση αυτή άδικα και με άσχημο τρόπο που δεν αρμόζει σε εκκλησιαστικούς άνδρες. Αυτή είναι η αλήθεια.

Ο κυρ Βασίλης όπως τον γνωρίζουμε όλοι μας τώρα εδώ και χρόνια, ποτέ του δεν επιδίωξε να προβληθεί μέσα από τα έργα και με τον τρόπο αυτό να καταξιωθεί στην τοπική μας κοινωνία. Ένας πετυχημένος, ήσυχος και ταπεινός επιχειρηματίας που έχιε πνευματική φύση, δεν έχει τέτοια απωθημένα και αγωνίες. Ο ίδιος έχει αγάπη για τα εκκλησιαστικά πράγματα και η μόνη του κατεύθυνση είχε ως προέλευση την αγάπη του για την Εκκλησία. Αυτή είναι η αλήθεια.

Το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής εκ θεμελίων έργο του ιδίου (μάλιστα ο άγιος Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιος παρευρέθη στα εγκαίνια και μένοντας ευχαριστημένος από το έργο του κυρ Βασίλη, μίλησε με θερμά λόγια για την προσφορά του στον τόπο μας). Ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονος (ο δεύτερος μεγάλος ναός του χωριού μας), εκ θεμελίων έργο του ιδίου. Στον κεντρικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου (πάνω στο δρόμο προς Κορομηλιά) και στον κοιμητηριακό ναό του Αγίου Αθανασίου (με το οστεοφυλάκιο «πρότυπο» που δεν έχει άλλος ναός κοιμητηριακός στο Νομό μας και ευρύτερα), ο ίδιος από την τσέπη του, χωρίς δεύτερη σκέψη και δισταγμό, έχει δώσει πολλά εκατομμύρια και έχει εξοπλίσει τους ναούς και εξωκλήσια της Διάβας. Αυτή είναι η αλήθεια. Σε όλη αυτή τη φιλοσοφία, ενεργοποιηθήκαν δε οι ενορίτες της Διάβας καθώς οι Διαβίτες είναι πιστοί άνθρωποι, καλοπροαίρετοι, ευαίσθητοι και φιλόξενοι.

Έχω την επιθυμία να εκφράσω ανοικτά και μία προσωπική μου γνώμη. Ο κυρ Βασίλης άδικα εκδιώχτηκε ως επίτροπος τη στιγμή που είχε πολλά να προσφέρει ακόμη, γιατί ο ίδιος επιθυμούσε να ζει μέσα στην εκκλησία και όχι να ζει από την εκκλησία. Ποτέ του δεν υπολόγισε πόσα μπορεί να δώσει για να γίνουν έργα και πάντα έδινε από την τσέπη του παραπάνω σε ανθρώπους που διακονούσαν και διακονούν και σήμερα στην εκκλησία του χωριού. Η υπακοή του στην εκκλησία και το εκκλησιαστικό του φρόνημα, φαίνεται από την απάντηση που έδωσε όταν του ζήτησαν με «αυταρχικό» τρόπο να παραιτηθεί. «Να ναι ευλογημένο», απάντησε. Από αυτό ίσως να ωφεληθούν όσοι λαϊκοί «εκκλησιαστικοί» και άνθρωποι του κλήρου, ανώτεροι και κατώτεροι τω σχήματι, τον απομάκρυναν από τη θέση αυτή.

Χαίρομαι που η Διάβα μας έχει ανθρώπους της προσφοράς και ανθρώπους με αναπτυγμένο το αισθητήριο της διακονίας και του δοσίματος εαυτών στην εκκλησία αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Ο νυν Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Σινάνης, ο πρώην Δήμαρχος Πάρου κ. Βλαχογιάννης, η κα. Μαίρη Δημάση Πανεπιστημιακός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου εφημέριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, ο π. Κωνσταντίνος Νούλας τέως προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρικάλων, θεολόγος και καθηγητής, ο κυρ Βασίλης Βλαχογιάννης, είναι μερικοί από τους Διαβίτες που δραστηριοποιούνται και προσφέρουν στην τοπική μας κοινωνία. Όσον αφορά δε τον κυρ Βασίλη ο Θεός να του χαρίζει υγιή έτη, πολλά και κυρίως καλά.

Άξιος!!!

Ηρακλής Αθ. Φίλιος
([email protected])

.