Βασίλης Ντίνας: Ο σεφ που έμαθε τους Τρικαλινούς να τρώνε αρνάκι κλέφτικο και μοσχαράκι στάμνας

 

Το όνομα του Βασίλη Ντίνα στους παλαιότερους Τρικαλινούς δεν είναι διόλου άγνωστο, καθώς υπήρξε ένας από τους καλύτερους μάγειρες και σεφ της εποχής του και βέβαια τα καταστήματα που δημιούργησε στα Τρίκαλα, έχουν γράψει την δική τους ιστορία στο χώρο της γαστρονομίας με πανελλήνια απήχηση.

Το μακρύ ταξίδι του Βασίλη Ντίνα στο χώρο της εστίασης ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 1973, όταν ανοίγει τότε στην πλατεία της Αγίας Μονής το θρυλικό «Εντελβάϊς», ένα μοντέρνο καφέ-ζαχαροπλαστείο που σερβίριζε όλα τα είδη καφέ, γλυκών και ποτών, όμως εκείνο που αποτέλεσε το σήμα-κατατεθέν του μαγαζιού και γινόταν ανάρπαστο απ’ όλους τους πελάτες, ήταντο «παγωτό της φωτιάς»!

To 1977 και μέχρι το 1984 ο Βασίλης Ντίνας λειτουργεί την περίφημη κοσμική ταβέρνα «Άνοιξη» στο 3ο χλμ. Τρικάλων-Πύλης, από το κατώφλι της οποίας πέρασε πλήθος Τρικαλινών θαμώνων και όχι μόνο. Στην «Άνοιξη» ο σεφ Βασίλης Ντίνας παρουσίασε για πρώτη φορά στο Τρικαλινό κοινό, δύο μοναδικά πιάτα που έμελλε στο πέρασμα του χρόνου να μείνουν κλασσικές γεύσεις. Το αρνάκι κλέφτικο και το μοσχαράκι στάμνας. Επίσης ως πρώτο πιάτο καθιέρωσε το τρίγωνο τυροπιτάκι και τα ντολμαδάκια αυγολέμονο τυλιγμένα με αμπελόφυλλο, καθώς και τους σβίγκους (λουκουμάδες) ως επιδόρπιο, συνταγές που ακολούθησαν μετέπειτα και άλλοι μάγειρες και καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Καθιέρωσε επίσης το σερβίρισμα του ντόπιου κρασιού σε πήλινα κανατάκια, που πάνω τους έφεραν την ταυτότητα του μαγαζιού. Υπήρξε επίσης πρωτοπόρος και στην καθιέρωση της ζωντανής μουσικής στις ταβέρνες, καθώς στην «Άνοιξη» επιχρόνια εμφανιζόταν το γνωστό Τρικαλινό συγκρότημα «Τριο αρίμπα», παίζοντας λάτιν μουσική. Την ίδια περίοδο παράλληλα, τα καλοκαίρια, ο Βασίλης Ντίνας λειτουργεί με επιτυχία την ταβέρνα «Τα πλατάνια» στη Μηλίνα του Πηλίου, όπου την επισκέπτονται πολλοί παραθεριστές, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Τρικαλινοί. Για πολλά χρόνια αργότερα θα εργαστεί ως σεφ σε γνωστές μεγάλες ταβέρνες κοσμοπολίτικων νησιών, όπως η Σκιάθος κα η Ρόδος. Με δυό λόγια, από τα χέρια του έχουν γευτεί τις μοναδικές σπεσιαλιατέ του, ουκ ολίγοι άνθρωποι ανά την Ελλάδα.

Σήμερα ο Βασίλης Ντίνας, συνταξιούχος πια, ζει μόνιμα με την οικογένεια του στο χωριό της καταγωγής του το Ξυλοπάροικο Τρικάλων, αναπολώντας-όπως οι περισσότεροι άλλωστε από εμάς- τις παλιές καλές εποχές του φαγητού και της διασκέδασης στα Τρίκαλα, τότε που όλα ήταν πιο όμορφα, αγνά και αληθινά!