Τσουρέκια

Το αφράτο τσουρέκι είναι ίσως το πιο αγαπημένο γλυκό του Πάσχα και σίγουρα δεν μπορούμε να διανοηθούμε τις γιορτινές μέρες δίχως αυτό. Υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές (με σοκολάτα, με γλάσο, με γέμιση ή με πορτοκάλι) αλλά μια από τις πιο νόστιμες πασχαλινές συνταγές είναι το πολίτικο τσουρέκι με τη μαστίχα και το μαχλέπι!

Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς:

Υλικά

Για το προζύμι:

  • 90 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα ζεστό γάλα

Για τη ζύμη:

  • το προζύμι
  • 250 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό (λιωμένο)
  • 4 αυγά
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό μαστίχα σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κοφτό μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι

Για το άλειμμα:

  • 1 κρόκο αυγού
  • 4 κ.σ. κρύο νερό

Εκτέλεση

Για το προζύμι:

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ζεστό γάλα και διαλύουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη ζύμη:

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το πρoζύμι και το αλεύρι και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Καθώς ζυμώνουμε, ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη μας να είναι ομοιογενής και ελαστική. Σχηματίζουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή και νωπή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 2 ώρες.