Τσάτνεϊ ντοματοπιπεριάς

Αυτή την κατακόκκινη και εξαιρετικά αρωματική αλμυρή μαρμελάδα ντομάτας και πιπεριάς, η οποία μπορεί να σερβιριστεί ως ντιπ με κρακεράκια και με τυριά αλλά και ως συνοδευτική σάλτσα για ψητό κρέας, αξίζει να τη δοκιμάσετε. Αφού την κλείσετε στα βαζάκια, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για λίγες εβδομάδες.

Υλικά

  • 2 κιλά ντομάτες
  • 6 κόκκινες στρογγυλές πιπεριές
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 200 ml μηλόξιδο
  • 1 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
  • 2 κουτ. γλυκού τριμμένος κόλιαντρος
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 4 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 6 κουτ. σούπας ηλιέλαιο

Εκτέλεση

  1. Βάλτε τις πιπεριές ολόκληρες σε ένα ταψί και ψήστε τες στους 180ο C για 30 λεπτά μέχρι να σκουρύνουν εξωτερικά. Κλείστε τες σε δοχείο ή σε σακούλα τροφίμων και αφήστε τες να ιδρώσουν. Καθαρίστε τες, αφαιρώντας κοτσανάκια, σπόρους και την εξωτερική μεμβράνη.
  2. Ψιλοκόψτε τις ντομάτες, αλατίστε τες και αφήστε τες για 30 λεπτά σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.
  3. Βάλτε στην κατσαρόλα το ηλιέλαιο με τα κρεμμύδια και αφήστε τα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην καούν.
  4. Προσθέστε μετά τις στραγγισμένες ντομάτες, τις πιπεριές, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το ξίδι, το αλάτι, το τζίντζερ και τον κόλιαντρο. Αφήστε το μείγμα σε χαμηλή ένταση στην εστία για 2 ώρες περίπου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να πήξει.
  5. Μοιράστε το σε αποστειρωμένα βάζα ή σε δοχεία τροφίμων και βάλτε το στο ψυγείο.

 

eleftherostypos.gr