«Δώρο των θεών» σύμφωνα με τον Όμηρο, «βουτυράτο φρούτο» σύμφωνα με τους Κινέζους, τα αχλάδια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε ποικίλες αλμυρές και γλυκές συνταγές. O Βαγγέλης Δρίσκας μας τα προτείνει ποσέ σε ένα σιρόπι με σάκε, τζίντζερ, αστεροειδή γλυκάνισο και κανέλα, σε ένα ελαφρύ και πραγματικά αρωματικό επιδόρπιο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και ταιριάζει εξαιρετικά με το παγωτό βανίλια. Ένα οικονομικό σάκε (το παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό της Ιαπωνίας, φτιαγμένο από ρύζι) που κοστίζει όσο ένα απλό κρασί και μπορείτε να το βρείτε είτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ είτε σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα, στην προκειμένη κάνει τη διαφορά. Αξίζει λοιπόν να το δοκιμάσετε.
Υλικά
- 5 αχλάδια
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- 3 αστεροειδείς γλυκάνισους
- 2 ξύλα κανέλας
- 150 ml σάκε
- 150 ml νερό
- χυμό από 1 λεμόνι
- παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Καθαρίστε τα αχλάδια και κόψτε τα στη μέση.
- Βάλτε τα σε μια μικρή κατσαρόλα και ρίξτε την καστανή ζάχαρη, το φρέσκο τζίντζερ, τους αστεροειδείς γλυκάνισους, τα ξύλα κανέλας, το σάκε και το νερό. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και αφήστε τα υλικά να βράσουν για 5 λεπτά σε μέτρια ένταση.
- Κατεβάστε την κατσαρόλα από την εστία, αφήστε τα αχλάδια να κρυώσουν στο σιρόπι τους και διατηρήστε τα στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρετε.