Τροπικοί Κυκλώνες: Ασυνήθιστα «ήσυχος» ο Ατλαντικός Ωκεανός

Ασυνήθιστα «ήσυχος» είναι – μέχρι στιγμής – ο Ατλαντικός Ωκεανός, από τον οποίο απουσιάζουν οι θερινοί τροπικοί κυκλώνες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «meteo» του Αστεροσκοπείου Αθηνών, φέτος τον Αύγουστο μόλις μία τροπική ύφεση κατάφερε να εξελιχθεί σε τροπικό κυκλώνα, δηλαδή σ’ ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό με εντάσεις ανέμου άνω των 63 χλμ.

Οι τροπικοί κυκλώνες στον Ατλαντικό εμφανίζονται συνήθως μεταξύ Ιουνίου και αρχές Νοεμβρίου, με μέγιστη συχνότητα εμφάνισης τις πρώτες 2 εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο της περιόδου 1966 – 2018, περίπου τρεις υφέσεις μετατρέπονται σε τροπικούς κυκλώνες κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Παράλληλα, κατά το φετινό καλοκαίρι, δημιουργήθηκε μόλις ένας τυφώνας (Κατηγορίας 1) στην περιοχή Βόρειου Ατλαντικού, ο οποίος προκάλεσε καταστροφές στις ΗΠΑ μεταξύ 11 και 15 Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από το 1982, όπου την περίοδο 15 Ιουλίου έως 19 Αυγούστου δεν εκδηλώνονται τροπικοί κυκλώνες στον Βόρειο Ατλαντικό.

Πάντως, πρόσφατες επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη παρότι δεν θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των τροπικών κυκλώνων, θα αυξήσει σημαντικά την ισχύ τους και τις επιπτώσεις τους στις παράκτιες περιοχές του Ατλαντικού.

naftemporiki.gr